Обратно към категорията

15 години затвор за иранец, пренесъл 200 кг хероин през границата ни

   

15 години затвор за иранец, пренесъл 200 кг хероин през границата ни

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди наказание от 15 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на  200 000 лв. за иранския гражданин Амирраза Какванд, признат за виновен в трафик на почти 20 кг. хероин.
44-годишният Амирреза Какванд, от гр. Техеран, Ислямска република Иран, бе задържан на 05.07.2016 г. около 17.30 ч. на Граничен контролно пропускателен пункт Лесово, обл. Ямбол, след като  в управлявания от него товарен автомобил - влекач, марка „Scania“, с ирански номер и с полуремарке митническите инспектори откриха високорисково наркотично вещество - хероин с общо нетно тегло 198 616,210 грама на обща стойност 17 875 458,90 лв.
Наркотикът е бил опакован в 400 бр. кутии от доматено пюре, подредени в полуремаркето на товарния автомобил, така че да осуетят рентгеновата проверка. Амирреза Какванд е с основно образование, работил е  като професионален шофьор към фирма „Роушан Тир“ със седалище в гр. Техеран. Стоката, която пренасял подсъдимия - 2300 стека доматено пюре в консервни кутии, е била натоварена от склад в гр. Табриз, Ислямска република Иран, и трябвало да стигне до Холандия.
Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда наказание от петнадесет до двадесет години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от двеста хиляди до триста хиляди лева. Въззивният съд намира обжалваната от подсъдимия  присъда в частта относно приложимия материален закон за правилна и законосъобразна, но определените от ОС –Ямбол наказания за занижени.
Според апелативните съдии отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства са огромното количество наркотично вещество, големият процент на установеното в него активно вещество, проявената находчивост при пренасянето на наркотика - укриването му в консерви и разполагането му в най-вътрешната част на полуремаркето откъм кабината на влекача с цел да се попречи на установяването му чрез рентген или физически оглед.
„Друго отегчаващо обстоятелство е видът на пренасяното наркотично вещество - хероин,  което е изключително вредно за здравето и застрашаващо живота на гражданите на ЕС, за където е бил предназначен превозът. Това наркотично вещество няма полезно приложение нито в хуманитарната, нито във ветеринарната медицина и е забранено за употреба както в Р България, така и в Холандия, която държава е била крайната дестинация на „товара“.  Общоизвестно е, че употребата на точно този вид наркотично вещество - хероин в много случаи е смъртоносна. Тези допълнителни характеристики на контрабандната стока, извън съставомерните, разкриват изключително висока степен на обществена опасност на деянието“- се посочва в постановения съдебен акт.
Апелативните съдиите отбелязват, че въпреки чистото съдебно минало на Амирреза Какванд, семейното му положение и професията, наказанията му трябва да са по-строги. Поради липса обаче на съответен протест наказанието не може да бъде увеличено, а въззивният съд следва да потвърди присъдата, се казва още в решението на бургаските магистрати. Съдебният акт може да се обжалва пред Върховния касационен съд на България в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение на страните, че е изготвено.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!