Обратно към категорията

Тодор Кантарджиев: Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара,не се върти

   

Тодор Кантарджиев: Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара,не се върти

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това каза в студиото на bTV д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.
Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата. Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла.
Възрастна жена почина след ухапване от кърлеж в Бургаско. Още един случай на заразен с марсилска треска е регистриран в региона, но за щастие болният е успял да се излекува.
76-годишната жена от Камено късно разбрала, че е ухапана от заразен кърлеж – чак 10 дни по-късно, когато се появила марсилската треска. 
 „След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя вещества, от които не можеш да разбереш, че те е захапал”, поясни Кантарджиев.
Той поясни, че мястото на захапването трябва да бъде дезинфекцирано след като животинката бъде извадена.
Кърлежите, които пренасят лаймска болест и марсилска треска у нас са над 20% от всички кърлежи, сочат данните за миналата година. Кантарджиев добави, че тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок процент. По думите му при тази честота на заразяване е хубаво след ухапване да се прави профилактика с антибиотик.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!