Обратно към категорията

На 2 юни цяла България отдава почит на Христо Ботев. Ямбол обаче - празнува!

   

На 2 юни цяла България отдава почит на Христо Ботев. Ямбол обаче - празнува!

На 2 юни цяла България отдава почит на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Ямбол обаче ще празнува! Поредната недомислица на ямболската Община (а може и да е умишлено, защото се случва за втора поредна година) е факт и този път няма как да замълчим, защото се очерня паметта на велик българин и национален герой! 
В деня, в който почитаме Христо Ботев, община Ямбол реши, че ще прави Празничен концерт с фойерверки! Сериозно ли? 
А какво ще честваме според дамите и господата общинари? Отминалият преди цели 5 (пет) дни Ден на Ямбол, който се отбелязва на 28 май – Свети Дух.
Явно в опитите си да сътворят велико и паметно събитие за ямболци и да съчетаят Деня на Ямбол с рок-концерт, общинарите ни сътвориха велика родоостъпническа изцепка. За пореден път! Нямаше ли друга дата, та посегнахте на Ботевия ден!
Натовареният график на международните изпълнители, които идват за концерт в Ямбол може би е причина за провеждането му именно на 2 юни. Но подозрително прилича на ситуацията от миналата година, когато след рок-концерт вечерта завърши тржествена заря. Заря -проверка в памет на Ботев и загиналите за свободата, имаше в други градове на България. Не е ли това злоумишлен опит да се подмени едно честване с друго? Преценката всеки да си я направи сам.
Но  запразнчното честване и заря в небето над Ямбол организирано от община Ямбол, в деня за почит няма оправдание.
Няма оправдание за липсата на морал, няма оправдание за заменените ценности, няма оправдание за продажността!

На 2 юни България застива! В знак на почит. В памет на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това е ден за размисъл за това, което са ни завещали с делата, кръвта и живота си нашите предци. И добре, че отдавна са си отишли и Ботев, и всички негови съратници. Защото ако днес бяха живи сигурно сами щяха да се откажат от род и Родина.
Жалкото е, че историята се повтаря. Така че нашите управници, които ни организират тържество в тъжния ден не са първите. 

Официално Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г. В началото след освобождението тогавашната власт се отнася с пренебрежение към спомена за живота и делото на Христо Ботев.
„В разстояние на осем години за нашия херой не са ставали ни панахиди, ни парастаси (вид църковна служба, б.а.), ни пък какво-годе друго възпоменание, като че народът, за който се е той борил, не съществува вече!“ – пише Захари Стоянов във възпоменателната си статия от 19 май 1884 г.
На 18 май (стар стил) същата година, и то не по „височайши указ“, а по инициатива на пловдивския възрожденец – учителя Георги Бенев, във Враца и Пловдив – столицата на Източна Румелия, се организира голямо честване на годишнината от героичната смърт на пламенния патриот. Осуетява се и намерението на тамошното правителство да обяви 2 юни (нов стил) за Ден на султана.
Постепенно честването започва да се отбелязва и в други български селища. Официално 2 юни се чества едва от 1901 г. в деня на 25-годишнината от гибелта на поета.

Въпреки всички опити да се омаловажи делото му, дори и днес, когато се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер тази дата все още има особена сила и дух. Защото е носител на неговите прогресивни идеи и разбирания.
До толкова, че когато завият сирените, когато притихнем в забързаното си ежедневие дори за 2 минути, да си спомним думите на Ботев:


''Бог да прости умрелите за тяхното скотско търпение, а на живите ум и разум да дава.''





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#9 Пират 19.05.2018 02:30

Не, потомци на Левски и Ботев, за жалост съм държавен чиновник, който едва свързва двата края, но декларира еднаква декларация като Президента, шефа на БНБ, премиера и кмета, дори парите на съпруга и парите си в банки и пенсионни фондове, колите,яхтите и въртолетите си. Но всяка година си плаща данъците дори предсрочно в този град, пазарува в ямболски магазини, не в Метро или молове, или в Одрин,ходи води децата не повече от пет дни годишно на по-евтиното Бг Черноморие, а не в Турция или Гърция или на Тенефифв,Бали, Дубай или на Ривиерата, иска да си смени работата, но не може в този феодално зависим от кмета и неговия елит град и район, и не става за , камериерка или общ работник, щото не всеки може да има инженерни, дикторски и технически умения и знания, а е учил БГ история и език като е бил млад. Чуди се как да даде бъдещо образование в Българиа на децата. Но сега ще отиде на 2 юни в Турция, щото вече му омръзна да е ямболски и български гражданин, чийто живот се пропилява заради криворазбран патриотизъм. ПОВЕЧЕТО наши герои са живели отхвърлени от управлението и закона в тая пуста чужбина. И Левски пеел дори в най-трудните времена,доколкото има данни. ПЕЕ се и дори влиза в бой смарш и песен,защото това повдига духа. А ако я докараме дотам да се смиряваме и мислим за делото на героите само на един ден от годината, как следваме завета им ежедневно?! ПАТРИОТ Е ,ДУША ДАВА ЗА НАУКА, ЗА СВОБОДА,НО НЕ СВОИТА ДУША БРАТЯ,А ДУШАТА НА НАРОДА, И Е ДОБЪР ХРИСТЯНИН, САМО ЗНАЙТЕ, ЗА ПАРАТА,..ПРОДАВА СИ И ДУШАТА. Тежко, брат, се живее между глупци неразбрани, душата ми в огън тлее, сърцето ми в люти рани...Да забравя край свой роден, бащина си мила стряха и тез що в мен дух свободен, дух за борба завещаха. Ще имачаме едно знаме и на него ще пише ЧеИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА.Кажете кой завет на Ботев или Левски сме изпълнили в днешно време,за да имаме смелост да се застанем със смирение и сведени глави пред тях.Сввдени глави, ама от срам и вина!Като не сме достойни за плода на делата им,каквото е свободно да живеем ежедневно и гордо с името българи на рода си, какво се тревожим дали ще празнуваме в един конкретен ден. А вий, вий сте ....


#8 Ужасен 17.05.2018 18:51

Пирате, Пирате ей заради такива деградирали типове като тебе сме в това положение 2 юни е ден, в които отдаваме почит, ден на смирение. Ден, в които трябва да бъдем благодарни и признателни . И трябва да се замислим..какво правим НИЕ сега? Явно няма да надскочите селския си манталитет. Хляб и зрелища да има. Да гърмим и да скачаме весели по центъра. Да се доказваме пред гостите. Народе,,?!

 

 

#7 Страхил 17.05.2018 03:56

Пирате, на циганите ли искаш да приличаме? Или си служител във фирма за бързи кредити? А може пък да си общински чиновник!


#6 Пират 16.05.2018 19:29

Да празнуваме, докато сме здрави и живи, Страхил, защото има и по-трудно от заема. Носете си новите дрехи, момчета, падаме както вървим,умираме камто спим, е написал Стефан Цанев ли беше. Заемът няма да се погаси, ако пропускаме празник или не се радвамена свободата, която е звоювана с много кръв и страдания,и лишения. Но едно е да се бориш , за да оцеляваш физически и съществуваш изобщо, като героите ни, а друго-за повече благополучие,каквато е нашата кауза в днешно време. Да празнуваме не, заради тези, които плащат и организират празника,а заради нашия неповторим живот, за което загиналите надали ще са сърдити.2

 

 

#5 Страхил 16.05.2018 11:45

Заем ще теглим, пък ще харчим пари за празнуване!? Нищо няма да ни стане, ако 2-3 години пропуснем.


#4 Пиратка 16.05.2018 10:34

Един ден на почит, бе пирате, 364 - празнувай си здравеопазването, образованието, демографията, 1.65 милиона под прага на бедността, 50 хиляди годишно, напускащи тази държава Впрочем, вероятно одобряваш и гей-парада на Задушница! България - безкраен празник!

 

 

#3 жител 16.05.2018 05:35

БЕЗРОДНИТЕ ГАДОВЕ ОТ ШАЙКАТА НЕ ПРИЗНАВАТ БОТЕВ,А САМО ЕВРОПАРТНЬОРИТЕ.ГАДОВЕ ДО ЕДИН,НАЧЕЛО С КМЕТА.


#2 Пират 15.05.2018 20:11

Не сте прави с тази статия. Защо да е лошо, че градът празнува. Отдаването на почит не е панихида, ден на траур или възпоминание. Всъщност, загиналите, които почитаме са се борили и загинали за свобода, българщина и човешки права. А в днешни дни, колкото и да сме недоволни от хала на държавата ни и да искаме повече свобода, която допускаме със страх за бита или безхаберие да ни ограничават, ние сме свободни българи в наша българска държава, стремим се към повече права и свободи и демократичност. Защо да не празнуваме и заради загиналите, които са се дали жертва, курбан за нашия днешен свободен живот. Това е техния дар за нас. За да сме благодарни, не трябва само дс тъгуваме и почитаме, но и да се радваме и празнуваме завета им. Те, загиналите за нас, ще празнуват с нашите души. А на нас ни остава да изпълняваме завета на Гоце Делчев, че робът се бори за свобода, а свободния за съвършенство. Как да се приближим до съвършенството -това е нашата национална кауза. А денят на Свети Дух е като знак Божи за празник и единение. А на чуждите гости на концерта трябва да покажем, че сме потомци на юнашко племе, но не с ексцесии и дивеене, а с уважение и стил, с гостоприемно посрещане, за да почетем достойно и доблестно и загиналитее и нашите родители, които са ни възпитали като свобони човеци. Ще добавя само извън темата, че да тропаме ухилени хоро на песента за Балканджи Йово, която пее Николай Славеев с мазна ухилена физиономия и задоволство-ето това е пошло и липса на почит. Като кърваво хоро на фона на описвани зверства. А празникът на Ямбол е празник на свободни хора дори в памет на жертвите,които не умират, докато ги помним и пазим завтите им.

 

 

#1 Въй 12.05.2018 07:22

Разум в ямболските управленски тикви не търсете Какво значение има за тях датата?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!