Обратно към категорията

Посрещаме Слънцето в най-дългия ден от годината с уникален орфически ритуал на древния „Кабиле“

   

Посрещаме Слънцето в най-дългия ден от годината с уникален орфически ритуал на древния „Кабиле“

За втора поредна година на древното тракийско светилище в античния град „Кабиле“ край Ямбол ще бъде пресъздаден уникален орфически ритуал по посрещане на Бога-Слънце. Отново хиляди посетите се очакват в ранните часове на 21 юни - Деня на лятното слънцестоене. Представяният обред е от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. дин Валерия Фол. Той е съставен на база преводи на запазени текстове от антични автори и максимално се доближава до практиките от преди две хилядолетия.
Програмата започва в 05.15 часа с танц на жриците, следван от ритуално факелно шествие до светилището. Възстановката на древния ритуал ще бъде между 5.30-6.00 часа с участието на актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол. Специалните наричания, възлияния и други елементи от обреда се изпълняват от жреците на фона на композирана за целта музика. Посетителите на култовото светилище на „Зайчи връх“ ще могат да се включат и в демонстрационните наблюдения на Слънцето с телескопи, с помощта на Ямболската Астрономическа обсерватория с планетариум. След 8.00 започва и представянето на „слънчева храна“ – дегустации на специални ястия, приготвени от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.
В предиобедните часове програмата се пренася в град Ямбол, където в Ритуалната зала от 10.00 часа ще бъде открита фото-документалната изложба  „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“. „Слънцебогът, светлината и тъмнината“ е темата на специалната лекция, подготвена от проф. дин Валерия Фол. След нея ще бъде представена темата „Кентаври и конници в района на Ямбол“ – лекция на д-р Ружа Попова.
Събитията, посветени на посрещането на Слънцето в най-дългия ден от годината, се реализират в рамките на Европейската година на културното наследство 2018 и са финалът на празничните прояви, посветени на Деня на Ямбол. 
С тях завършва и цикълът от исторически възстановки на Тракийски и античен град Кабиле. През изминалия уикенд археологическият резерват край Ямбол бе арена на най-мащабните в страната игри с участието на над 200 възстановчици. Зрелищни гладиаторски битки, бит, облекло и въоръжение на древните народи, оставили следи по нашите земи,  бяха представени от 15 клуба от цяла България и гости от Румъния.

Пресцентър









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!