Обратно към категорията

Кадри от масовото убийство на поминъка в ямболското с.Воден и странджанското Кости. <br/>Чумата е открита за първи път България

   

Кадри от масовото убийство на поминъка в  бургаското село Кости. Чумата в България е открита за пръв път в ямболското с. Воден

Нелегални мигранти ли са причинили заразата в Кости и Воден?
Болестта бе констатирана за първи път на територията на страната и на Европейския съюз в Ямболско преди около седмица. По всяка вероятност болестта е пренесена от съседна държава, като е възможно това да е станало чрез нелегални мигранти, пише Burgas24.bg
 
Това е личната история на фермера Венко от село Кости. Той изпрати на Флагман.бг потресаващи кадри от днес преди обед – всичките му овце са избити, защото са в карантинната зона.  Той повече няма да се занимава с животновъдство и най-вероятно ще напусне селото, което ще е поредната крачка към окончателното му обезлюдяване.
 
„Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шапа, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. На заради открито такова в стадото на колегата избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?! Животни гледам откакто се помня. Сериозно започнах преди девет години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. До вчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не мога да кажа нищо повече, не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно“, плаче от мъка мъжът пред репортер на Странджа нюз.
 
"Няма друг начин за пренасяне на болестта. Ние сме далеч от други населени места. Нито са влизали, нито са излизали чужди животни. През последните месеци никой не е купувал, нито продавал. Мигрантите могат да я пренесат с обувките и дрехите си, ако са били в стопанство с огнище", разказват местни жители.
 
 
Собствениците на животните ще бъдат обезщетени съгласно условията на националното законодателство. Местни жители споделиха за 999, че ще се заплаща само за животни, които са имали ушни марки. "Възрастни хора, гледаха по няколко животинки, за да се изхранват. Много от тях нямаха такива марки. Представяте ли си колко голяма е трагедията за тях? Остават без прехрана, без поминик", допълниха те.
 
 ***
 Днес, от БАБХ съобщиха, че принудително ще  бъдат убити и 393 отглеждани в Кости овце и кози. НО около 14 хиляди са овцете и козите, които се отглеждат в периметъра на заразата с чума, която избухна странджанското село Кости. Това заяви за Burgas24.bg зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Вергиния Цанова.
 Д-р Георги Митев, началник на БАБХ – Бургас каза за Burgas24.bg, че не се очаква разпространение на заразата.  Кости е разположено далеч от други села и има само един път към него. Той увери, че са предприети всички ограничителни мерки – входът към селото се пази от полиция, изградена е и площадка за дезинфекция.   
 
 В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.
 
Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на БАБХ. Продължават да се извършват клинични прегледи на всички животновъдни обекти с дребни преживни животни в определените като рискови населени места от областите Бургас и Ямбол, с оглед ранно откриване на чумата и ограничаване разпространението й.
 
Припомняме, че на 19 юни Националният диагностичен ветеринаромедицински институт потвърди положителните резултати за болестта в село Воден, община Болярово. Пробите бяха изпратени за експертиза във Франция.


На снимките: 
евтаназираните животни на фермер от с.Кости (флагман и Филип Филипов)
празни кошари след избиването на животни в с. Воден, 
заровените животни в с. Воден (999)
























Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#5 колето 02.07.2018 11:34

никой ветеринар,кучкар или коткар със или без фондация НЕ застана зад тези хора ! това е държавно престъпление !


#4 Реалист 30.06.2018 15:55

Всичко е ала-бала.Границата с Турция е с 5м ограда.Болестта чума по ДПЖ е в Източен Анадол,овцете им се ваксинират.Вирусът е неустойчив,и се предава при директен контакт със заразено животно,симптомите приличат и на други заболявания,доказват се само лабораторно,но от живо животно.Нито една снимка на болно животно с изразени симптоми-температурата и диариата не са основни,както се набляга на тях.Като знаем какви са ни агенциите за контрол-безпристрастни и некорумпирани...ЗАТРИВАТ НИ,яжте палмово масло и румънски агнета!!!

 

 

#3 Мидъл фингър 30.06.2018 05:39

Целенасочена държавна политика за унищожаване на българското земеделие и животновъдство. Пълен геноцид над българското население, чрез унищожаване на поминъка му, поддържане на бедността и прокуждане на младото и работоспособно поколение в чужбина. Няма друга такава държава!!! А оная гнусна, продажна пасмина в парламента не е спряла да лиже подметките на западните унищожители на Европа и въобще не ги е еня за българския народ! Срам и позор!!!


#2 9889 29.06.2018 21:26

Много ми е интересно защо "независимите" ни национални медии почти мълчат по въпроса?&nbsp; Ставахме и се събуждахме с кралските сватби в Лондон, но опре ли въпроса до поминъка на българските пенсионери, нелегалните мигранти които пак минават през 100% сигурната им не знам колко редова ограда, до очевидното подиграване с българите - МЪЛЧАТ! Така е удобно нали?&nbsp;

 

 

#1 Анонимен 29.06.2018 21:26

Днес избиха 400 овце и кози в странджанското село Кости! Някаква странна чума? "Заразата била пренесена от мигрант" ? Къде са еколозите ? Къде са кучкарите ? Къде се борците срещу "Тричането на кучета" ? Къде са ветеринарите? Къде е кметът на община Царево? Къде е областният управител на Бургаска област ? Къде са депутатите от Бургаски многомандатен район ? Да не хапват врящ курбан на някой събор из Странджа ? Къде е съюзът на овцевъдите? Къде е Министерство на земеделието и храните ? Ще избият още 14 000 животни в радиус от 35 км. от cело Кости! Шап, Син език, Чума - Ай, сиктир! "Еврокомисарят, Еврокомисарянка": дигиталноиновативна тема за ветеринари. Зверското отмъщение за кравата Пенка. Винаги има едно и също от кървавите кърлежи от БАБХ - Българската Агенция За Борба с Хуманността.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!