Обратно към категорията

РАЗМИСЛИ ЗА ПОЛИЦАЯ СЪС СКЪСАНИТЕ КУБИНКИ

   

РАЗМИСЛИ ЗА ПОЛИЦАЯТ СЪС СКЪСАНИТЕ КУБИНКИ

Днес се събудих с интервю с двама полицаи, помогнали на мъж в беда. Много такива примери има, но те остават в сянката на "дебнещите гадове, които чакат поредната си жертва"... Стереотип, който трябва да бъде разрушен. Противно на налаганото всеобщо мнение, от първо лице съм убеден, че момчетата работят със сърце, но системата ги смазва... Мачка ги... 
Ако вече сте решили да ме линчувате, не четете останалото. 
Проформа редовно предлаганата държавна "помощ" едва ли ще ги вдигне. Във всяко едно развито общество, чели сме и сме виждали, полицаите са приятели на редовите граждани. Никой от тях не е обучаван да бъде враг и да воюва срещу този или онзи.
Със собствените си очи видях как полицай е на работа със скъсани "Кубинки", автомобилът му няма гориво и трябваше да ползваме нашия за целите ни... Да не говорим, че колата на жандармеристите се разпадаше и не можеше да вдигне повече от 70 км/ч. А за разкош парното им, без опция за спиране, работеше в зимен режим. Т.е. беше доста топло...
И тези хора не се оплакаха! Не казаха и дума за това! Те имаха поставена задача и трябваше да я изпълнят.
Лесно е да ги овикваме в "майчино време". Но кога го правим? Когато сме нарушили закона или ни хванат в неподходящ момент на неподходящото място. Ами, това им е работата, все пак! А наше право е да знаем какво трябва и какво не трябва да правим.
И отново към полицейските неволи и моите впечатления. Чудя се как е възможно за 10 села да отговаря 1 полицай със скъсани "Кубинки"? Той обаче се гордее с факта, че познава всички, горд е с работата си. Не усетих и нотка в разговора ни, че иска да се откаже. Обходихме няколко села. В движение решихме да спрем няколко автомобила за проверка. Всички познаваха полицая, отговарящ за района.
Пътьом съзряхме един водач, който имаше странно поведение с колата си - опита да се скрие след като видя колата на жандармерията. Тръгнахме да го "гоним", стигнахме до него, но вече колата беше спряна, той извън нея. Т.е. според закона, момчетата нищо не можеха да направят. После отидохме и си купихме домати от местна призводителка. Тя разказа, че полицая, със скъсаните "Кубинки", е звезда и работи добре.... "Но, моето момче, малко им плащат", каза тя.
А по-късно, в екшън-акция на терен, видях този човек със скъсаните "Кубинки" да ни пази, докато ние работим. Имаше много полицаи, жандармеристи и цивилни. Спазваха всяка буква от закона, бяха уникални. Е, имаше малка опасност да ни откраднат техниката, но алармата на колата ни спаси.
Дали не е крайно време да се замислим, че МВР е също толкова важно, колкото МВнР? Защото, вътрешните болести в един организъм, рано или късно се отразяват на външните работи...
Всеки от нас има приятели и познати в системата на МВР. Всеки е чувал интересни разкази за дежурствата им.
Написах всичко това с ясната представа, че и сред тях има "нечитави" хора, но слава Богу, читавите ги изместват.
Автор: Веселин Цветанов
Б.а.: Това е лична позиция и не е обвързана по никакъв начин с професионалните ми договори. Умишлено не е упоменато мястото и времето на събраните впечатления.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!