radio 999

СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД


12/09/17 15:04:55коментари:0СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

Пленумът на Висшия съдебен съвет избра за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. За него гласуваха 20 членове на ВСС, а за другия кандидат – съдия Соня Янкулова беше подкрепена от 5 магистрати.
Близо 5 часа продължиха вчера изслушванията на двамата кандидати.
Представянето и въпросите към Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста два пъти по-малко.
Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича и подкрепя Чолаков заяви след изслушванията, че той е отличен професионалист и задълбочено познава административното производство. „Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми“, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.
Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа.
 
„Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите“, заяви Панов и разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение важността на избора. Нарече го
„Избор на тишината“,
защото е бил през летния сезон.
„Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път“, каза Панов и изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.
 
След като резултатите от гласуването станаха ясни министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че има избран кандидат за председател на ВАС, който е събрал повече от необходимите 17 гласа. Това е съдия Георги Златев Чолаков. Неговата кандидатура ще бъде предложена на държавния глава Румен Радев за утвърждаване.
 
Кой е Георги Чолаков?
Георги Златев Чолаков – съдия във Върховния административен съд, е номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия.
Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд - Сливен, а от 20.07.1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 г. до 11.03.1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат.
След спечелен конкурс на 14.05.2007 г. заема длъжност „съдия“, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В периода 01.03.2009 г. до 01.03.2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 01.07.2013 г. и към момента е председател на второ отделение там.
Кандидатът има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.
 
Източник: БТА, БГНЕС 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Най-четени новини днес


Местят учениците на две ямболски училища заради ремонт в СУ „Св. Климент Охридски“

Счупиха фигурите на плоча, показваща десетките щастливи години на влюбена двойка от Ямбол

КАТАСТРОФА С ДВЕ КОЛИ И ПАТРУЛКА В КУКОРЕВО. ЕДИНИЯТ ОТ ВОДАЧИТЕ С ИНСУЛТ

ИНЦИДЕНТ В С.БОТЕВО! Тракторист падна от кабината, машината премина през него


Най-коментирани новини

Счупиха фигурите на плоча, показваща десетките щастливи години на влюбена двойка от Ямбол

Честит първи учебен ден! На добър час!

Ямболските училища посрещат 769 първокласници

Тържествено откриване на учебната година в училищата в община „Тунджа”


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ