Обратно към категорията

Габрово днес: Пореден протест и кмет с оставка в джоба

   

Габрово днес: Пореден протест и кмет с оставка в джоба

Пореден масов протест се очаква в Габрово и днес. В демонстрацията ще се включат и хора от други градове. Недоволството не стихва, след като продавач в магазин беше нападнат от трима роми в неделя.
 
Полицията също ще бъде с увеличена численост и се готви да неутрализира всяко напрежение в града.
 
В днешните протести ще се включи за първи път и пребитият магазинер Венцислав Иванов. Именно след неговия побой ескалира напрежението в Габрово.
 
"Не сме искали с тази случка да внесем етническо напрежение. Тримата въпросни клиенти започнаха да се държат агресивно още от самото си влизане. Те са ударили и друг клиент, който не се вижда на записа от камерата. Отидох и нормално, най-учтиво ги помолих да няма агресия в магазина", разказва той пред bTV.

 
Иванов се надява всичко да приключи без някакви инциденти, но да се вземат поуки от създалата се ситуация.
 
Кметът на Габрово Таня Христова пък изяви готовност да подаде оставка, ако се наложи.
 
Тя подчерта, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище.
 
"Вчера по време на извънредната сесия на Общинския съвет се реши единодушно и се изготви обръщение към гражданите, с което категорично заяви, че внушенията и манипулациите за това, че в Габрово целенасочено и организирано се внасят или привлича роми е невярно твърдение. В Габрово няма концентрирано присъствие на роми", заяви Христова пред Нова тв.
 
Тя бе категорична, че най-важното сега е да се запази реда и спокойствието в града.
 
В петък вечерта протестът мина мирно. Има задържани 7 младежи без лични документи. Полицията е отнела боксове и две палки.
 
При започването на протеста в рамките на 30-40 минути площада беше пълен с около 700-800 граждани, те поеха в мирно шествие по улиците на Габрово, заяви на брифинга шефът на Дирекция "Жандармерия" Красимир Добрев.
 
При движението на мирното шествие нямаше никакви ексцесии, с изключение на 2-3 запалени димки и малки пиротехнически средства.
 
Председателят на Хелзинкската комисия на САЩ, конгресмен Алси Хейстингс, пък изрази безпокойство от растящия брой нападения от тълпи спрямо ромската общност в Европа, в това число и в Габрово. В свое становище той заявява, че правителството на България трябва да направи повече в борбата срещу подбуждането към омраза и престъпленията с дискриминационен мотив спрямо ромската общност.
 
Конгресмен Хейстингс обръща внимание, че нападението над районно полицейско управление е нападение срещу самата демокрация. Той отбелязва и последвалите посегателства над домовете на роми в Габрово, както и че тези деяния идват след скорошни антиромски изявления от високопоставени държавници в страната ни, като цитира конкретно изявленията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов от февруари.
 
Александър Попов
dnes.bg
снимка: Стандарт

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 Лиляна Тодинова 14.04.2019 06:03

"Работим чисто български и не искаме да се водим по никого, извън българско" - подкрепям изказването на Г-жа Маргарита Русева


#2 надежда драгнева 13.04.2019 17:36

Не знаех, че има нападения над ромски квартал/ цигански . Пресата казва, че габровци протестират за това, че цигани са набили един продавач в магазина му. Изказват се мнения, че това в Габрово се използва да се отвлече вниманието от Апартаментгейт. Американецър не може да с емеси в нашите отношения и да дава акъл, наистина да си гледат у тях какви проблеми има. А АПОСТОЛЪТ никог ане е говорил срещу цигани, срещу бедни от други народности. Някои днешни знаещи манипулират думите на Левски.

 

 

#1 Маргарита Русева 13.04.2019 14:54

Американците да си гледат извращенията в Америка. В България няма да допуснем посегателство врещу БЪЛГАРИ. Нито намеса във вътрешните ни работи. И да сме няасно: нямате кикаква работа в България. Ние американци и такъв начин на живот като вашие не желаем. Нашият Апостол, Васил Иванов Кунчев, ни е завещал и ние него слушаме: "„Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско.”


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!