Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: „3-ТИ МАРТ- ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ГЕРОИТЕ ИЛИ ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ПОДВИГА“- НИЯ ЩЕРЕВА, 7 КЛАС

   

ЕСЕ НА ТЕМА: „3-ТИ МАРТ- ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ГЕРОИТЕ ИЛИ ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ПОДВИГА“- НИЯ ЩЕРЕВА, 7 КЛАС

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от седмокласничката Ния Радостинова Щерева от ГПЧЕ „Васил Карагьозов“ гр. Ямбол на тема „3-ТИ МАРТ- ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ГЕРОИТЕ ИЛИ ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ПОДВИГА“
Информация за конкурса вижте ТУК
 
"3-ти март е ден за гордост и размисъл. Ден, в който да засвидетелстваме уважението си към нашите предци, ден, в който  да бъдем единни и да благодарим на глас за това, че те са жертвали живота си, за да можем ние днес да бъдем свободни. 
Трети март е ден, в който трябва да изпълним небето с цветовете на трибагреника и да се гордеем с това, че сме българи! Ден, в който да покажем, че саможертвата и решението на освободителите, да загубят семействата и живота си в славната битка, не е било напразно.
Трети март е ден, в който трябва да си спомним думите на лирическият герой на Христо Ботев в стихотворението „На прощаване‘‘ който казва: „Дружината тръгва, отива, пътят е страшен, но славен: аз може млад да загина...но... стига ми тая награда-  да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“. Тези думи трябва да кънтят в главите ни и да ни припомнят, че всички тези смели мъже са били готови да погубят себе си в името на свободата и единствената награда за тях е била да останат в паметта на идните поколения и да не  бъдат забравени. 
Трети март е ден, в който трябва да се обърнем към историята и своите сърца. Много смелост се изисква в това, да жертваш собственият си живот за идеала „Свободна България“ , без да търсиш слава. Славата идва с геройски постъпки, а герой може да бъде само този, който дори поробен се чувства свободен и се бори с тяло и дух за свободата си.
      Свободата е сила. Свободата е цел. Да бъде свободен е право на всеки. Дали ще се бориш за да бъдеш свободен е право на личен избор. Дали ще останеш в родния си дом или ще дадеш живота си за идеала е именно този личен избор, който героите-освободители са направили. Никой от тях не е знаел как ще завърши битката- победители или победени. Проява на смелост е пробуждането и подтикването на народа да се бори  за идеала си, за свободата си и да сложи край на подчинението.
Свободата се извоюва в битка. Битка, в която призоваваш свят и природа на своя страна. Битка, в която камъни, дървета, тела и герои са едно цяло. Битка, в която поробителите „..бягат като овци“ победени и сломени от българският Лъв. 
Едва ли днес си даваме сметка колко много са направили тези герои за нас, за да бъде България свободна. Една от най-мрачните страници от нашата вековна история е затворена с гордост, надежда, светлина и свобода.
 Няма думи по-силни за паметта от тези на Вазов:
 „И днес йощ Балканът, щом бура зафаща, 
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща 
славата му дивна като някой ек 
от урва на урва и от век на век!“
   Свобода се извоюва със саможертва, а саможертвата е избор на един не лек път- да посрещниш смъртта в името на идеала- велика, свободна България. България от дедите ни и България за децата ни. 
Всеки един герой от времето на Левски, Вазов и Ботев е избрал не лекия път на борба и жертвоготовност за да можем ние днес да бъдем свободни, за да бъдат нашите деца и техните деца, и децата на техните деца свободни.... Вазов слави опълчението, силата и героизма, Ботев –либето, семейството, родината, но и двамата ни учат, че преклонената глава „сабя не я сече“. Да се изправиш срещу врага изпратен да поробва, потиска и бичува, оповававайки се на своята воля, жертвоготовност и чест изисква изключителна смелост и себеотдаване в името на Родината и идните поколения, но е и въпрос на избор.
Избор е да се простиш с майка си и първото си либе и да поемеш по пътя, кото сам си си избрал. Избор е да се изправиш срещу турчинът, който беснее над бащиното ти огнище. Избор е да скиташ немил, клет и недраг в тежка чужбина и да се разделиш с бащиното огнище и поробения роден край. Избор е да подемеш борба за освобождението на Отечеството и да увиснеш на бесилото „Там близо край град София“. Избор в името на свободна България, в името на глас народен, избор срещу врагът безверен. 
Днес ние нямаме право да забравим за свободолюбието и героизма на дедите си. Имаме дълг да помним техния подвиг, дълг да пазим и помним завета, които са ни оставили за „Чиста и Свята Република“.
Имаме дълг да бъдем признателни и този наш дълг ще изпълним учейки, познавайки и помнейки историята си и стиховете, написани за Свободна България.  
Честит 3-ти март! Поклон и признателност пред величието и подвига на героите!"

 
 Ния Радостинова Щерева
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!