Обратно към категорията

1 април е крайната дата за ползване на 5% отстъпка от данъка

Добавено на: 31.03.2024 10:17
   

Първи април е последната дата, в която данъкоплатците може да ползват 5% отстъпка, ако подадат данъчната си декларация по електронен път и внесат цялата дължима сума. От НАП напомнят, че тази година крайният срок се измества с един ден, защото 31 март се пада в неделя.

Отстъпката се начислява само върху данъка за довнасяне и не може да надвишава 500 лв. При трудовите доходи данък за довнасяне се получава за последните три месеца, ако не сме заявили предварително, че искаме и за октомври-ноември да бъдем облагани авансово.

Важно условие да ползваме отстъпка e данъкоплатците да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Потребителите, които имат ПИК или КЕП, могат да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на НАП, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн. Освен през е-портала, данъкоплатците могат да платят с карта, без да дължат такси, и през физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция.

Освен отстъпката за електронно деклариране и плащане, има редица други данъчни облекчения. Най-висок интерес има към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, поради запазване на по-високия размер на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 г., съобщиха от НАП. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година,  те ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е до 1200 лв.

За поредна година гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените през 2023 г. плащания за труд в общ размер до 2000 лв. За целта е необходимо собствениците да разполагат с документи, удостоверяващи плащането за труд.

Младите семейства могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени през годината по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То е за лица с 50 и над 50 на сто инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7920 лв.

С направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто може да се намали сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде намалена в общ размер до 10 на сто и за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот".

Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране, също могат да намалят данъчната основа с размера на направените вноски.

Лицата, които през 2023 г. са правили различни дарения, като например на болници, социални домове, БЧК, за култура и други, имат възможност да намалят данъчната си основа с общо до 65%, след като приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

"Сега"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!