Обратно към категорията

От 1 януари спират старите асансьори без предпазен щит

Добавено на: 16.12.2023 09:39
   

Изискването старите асансьори в България да имат монтиран предпазен щит под кабината датира още от 2014 година. От 1 януари инспекторите започват засилени проверки и при липса на такъв, асансьорът ще бъде спиран от експлоатация.

Това каза пред БНР Григор Къшов, директор на ГД "Инспекция за държавен технически надзор" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
"Много собственици, фирми и домоуправители направиха това още преди няколко години", коментира Къшов и допълни, че около 80% от старите асансьори вече разполагат с такъв щит.

Той се монтира под кабината на асансьора, а целта му е да предпазва хората от пропадане в шахтата, когато асансьорът е закъсал между етажите. "Когато някой закъса с асансьора между етажите, обикновено няма търпение да излезе и при излизането му на етажната площадка, обикновено залита назад и пада под асансьора. Този щит предпазва хората именно от това падане", поясни Григор Къшов.

Допреди няколко години поставянето на предпазния щит е струвало около 150 лева, но с поскъпването напоследък, в момента струва около 360 лева. Всички асансьори, които са произведени след 2003 година, разполагат с предпазен щит, обясни още той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!