Обратно към категорията

10% повече опити за незаконно влизане на мигранти през българо-турската граница, отчитат от МВР

Добавено на: 17.01.2024 09:37
   

С 10% са увеличени опитите за незаконно влизане на мигранти през българо-турската граница в сравнение с 2022 г. Най-натоварена в миграционно отношение през 2023 г. остана границата с Република Турция. Това отчитат от "Гранична полиция".

Граничните полицаи са задържали 1729 незаконни мигранти - най-много е броят на гражданите на Сирия – 920, Мароко – 270, Афганистан – 249, Ирак – 105 и др.

Предотвратени са над 178 200 опита на мигранти да преминат незаконно от Турция в България. Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседната държава, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от тях да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България. По подадена от българските патрули информация, турските гранични власти са задържали 616 души на съседна територия.

През периода 01.01.- 31.12.2023 г. опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно от Гърция в България са с 86% по-малко в сравнение с 2022 г. Българските гранични полицаи са задържали 39 незаконни мигранти.  След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, към 500 човека са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Република Гърция.

За периода са задържани 2528 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на границите на изход от България. Сред тях най-голям е броят на гражданите на Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак.

Най-натоварена на изход остана българо-сръбската граница, където са задържани 88% от лицата, предприемащи опити за нелегално преминаване. През миналата година на българо-сръбската граница при опит да излязат незаконно са задържани 2227 граждани на трети страни – 2144 на зелена граница и 83 на ГКПП.

През 2023г. на българо-румънска границата са задържани 256 граждани на трети страни. От тях граничните полицаи са задържали най-много сирийци - 172 и иракчани - 28, най-често открити при опит за незаконно преминаване с товарни автомобили.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!