Обратно към категорията

108 години от освобождението на Благоевград се честват днес

Добавено на: 05.10.2020 09:38
   

Днес се навършват 108 години от Освобождението на Горна Джумая (днешен Благоевград) и Пиринска Македония от османско робство. Датата 5-и октомври е и празник на града, коментира БНР.

Благоевград отбелязва на две дати своето Освобождение от османско робство. Една е на 12 февруари 1878 година и другата е 5 октомври 1912 година."Първата дата е Освобождението, което е за цяла България. За съжаление, Берлинският договор разкъсва българските земи и Горноджумайско отново остава под властта на османския султан. Това е причината през 1912 година на 5 октомври градът да се наложи отново да бъде освободен", обясни вр. и. д. директор на Регионалния исторически музей д-р Кирил Алексиев.

В музея се пазят снимки на ген. Спас Георгиев, калпаци от македоно-одринското опълчение, различно въоръжение, снимки на войводата Ичко Бойчев, телеграми от гражданите на Горна Джумая до цар Фердинанд, прочувствено писмо до бащата на подпоручик Борис Змияров - първия български офицер, който загива в Балканската война. Знамето на македоно-одринското дружество също е изложено в регионалния музей.

По-късно днес дружество "Традиция" ще представи реплики на знамена уникати, военни знамена на площада в Благоевград. Това ще бъде кулминацията на честванията.

Днес в 09:00ч. откриват и паметна плоча на освободителя на града ген. Спас Георгиев. А през целия ден ще има военни ритуали, ще бъде отдадена почит на всички, които са дали живота си за свободата на Благоевград.

В 18.00ч. тази вечер гост на града ще бъде и президентът Румен Радев. Ще има концерт на ансамбъл "Пирин", група "Сигнал" , а вечерта ще завърши със светлинно и огнено шоу.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!