Обратно към категорията

13% от българите не възприемат шамара и заплахите за "домашно насилие"

Добавено на: 21.02.2024 13:42
   

Общо 18% от българите смятат, че има случаи, в които домашното насилие е напълно заслужено, докато 13% са на мнение, че удрянето на шамар не представлява домашно насилие.

Това става ясно от данните от последното проучване на общественото мнение на Изследователски център "Тренд", проведено сред 1016 пълнолетни български граждани между 17 и 24 януари тази година. Проучването е поръчано от "24 часа" и е проведено по метода на прякото полустандартизирано интервю "лице в лице".

Социолозите от "Тренд" отчитат, че у нас има висока чувствителност към темата за домашното насилие, като 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество.

Според над 2/3 от анкетираните (69%) в България все още има има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

Около половината от българите - 48 на сто, пък са на мнение, че проблемите в семейните отношение трябва да се разрешават само в семейството. По този въпрос мъжете са по-склонни да споделят тази позиция, отколкото жените, отбелязват от "Тренд".

Оттам посочват още, че някои форми на агресия остават подценени за част от обществото ни. Така например 20% от анкетираните посочват, че проявите на ревност са признак на любов, докато 15% приемат за нормално да проверяваш телефона и чатовете на партньора си.

По втория въпрос съгласие с твърдението проявяват по-често мъжете и хората с по-ниско образование.

25 на сто смятат, че когато си във връзка е неприемливо да поддържаш приятелски отношения с хора от противоположния пол. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., ниско образованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не представляват форма на домашно насилие. Също толкова голям е делът и на тези, според които контролът върху начина на обличане също не е форма на домашно насилие.

Междувременно 13 на сто от анкетираните не вярват, че отправянето на заплахи, поставянето на партньора в социална изолация, ограничаването на контакти с останали свят и дори удрянето на шамар влизат в категорията на "домашно насилие".

Близо 1/5 от обществото (18%) са на мнение, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, докато 11% вярват, че понякога жертвите на домашно насилие са си виновни сами.

Най-висока степен на разпознаване като домашно насилие има при извършването на сексуален контакт без желанието на партньора - 87% от българите споделят това мнение. Други 7 на сто обаче не смятат така.

Общо 4 на всеки 10 души у нас признават, че знаят за случаи на домашно насилие, които са се случвали на техни близки. Близо половината от анкетираните жени споделят това мнение.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%).

Мнозинството от хората у нас обаче не вярват - изцяло или до голяма степен, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие.

Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!