Обратно към категорията

140 години дипломатически отношения между Русия и България

   

140 години дипломатически отношения между Русия и България

видео
Днес, 7 юли, се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.


Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България, беше открита на 5 юли в руската столица. 
 
Експозицията е разположена в зданието на Министерството на външните работи на Русия. Сред експонатите са документи, исторически материали и фотографии. Изложбата е подготвена на базата на Архива за външна политика на Русия съхраняван в Историко-документалния департамент на руското външно министерство. 
 
Почетни гости на церемонията бяха руският външен министър Сергей Лавров и българският посланик в Москва Атанас Кръстин. 
 
В словото си при откриването на изложбата министър Лавров подчерта, че „здравите връзки на дружба и взаимно уважение са стабилен фундамент за развитие на сътрудничеството между Москва и София във всички области." 
 
"Българският въпрос винаги е бил сред приоритетите на външната политика на руската дипломация. И въпреки, че двустранният диалог е преживял различни етапи, Русия в труднуте моменти винаги е подкрепяла България", напомни министърът. 

"Русия никога не е била способна да остане безучастна към положението на християните на Балканите. Според Лавров много чуждестранни изследователи не могат да разберат мотивите на балканската политика на Русия.

Вероятно те не успяват, защото измерват ситуацията с традиционния критерий за тесни държавни интереси и користни помисли», обяснява руският външен министър .
 
"Ние сме обвързани с връзки на приятелство и взаимно уважение, а общите духовни и културни ценности, специалната емоционална близост остават солидна основа за сътрудничество в различни области: от политиката и икономиката до културата и туризма", заяви руският външен министър.
 
В отговор посланик Кръстин каза, че "Българо-руските връзки имат дълбоки, вековни корени. Но има едно събитие, което е записано със златни букви в българската летопис – Освобождението на България. Българите никога няма да забравят подвига на хилядите руски войни дали живота си за свободата на нашето Отечество. Като резултат от победата в Руско-турската война (1877-1878) на картата на Европа е възстановена българската държава и започва изграждането на съвременна държавност." 
 
"Днес България като член на ЕС е убедена, че връзките с Русия трябва активно да се развиват и нашата страна би могла да бъде своеобразен мост между Москва и Брюксел", подчерта посланикът. 
 
Министър Сергей Лавров получи от председателя на Форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова специално подготвен двуезичен албум, посветен на юбилея, който бе представен преди седмица в София. 
 
Албумът „140 години българо-руски дипломатически отношения“, с предисловия от министрите Екатерина Захариева и Сергей Лавров, е подготвен от Министерствата на външните работи на България и Русия, Държавна агенция „Архиви“, Посолството на Москва в София и Форум „България-Русия“.
 
 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!