Обратно към категорията

15% такса при теглене на пари от банкомат по Черноморието ни

Добавено на: 29.08.2020 09:25
   

Големи такси за теглене от банкомати стреснаха туристи по българското Черноморие. Проверка на БНТ показа, че това са така неречените посреднически банкомати и формално нарушение няма. Използването им е разрешено от закона, а контролът е на БНБ.

Този тип банкомати не са новост у нас. Разположени са най-вече в курортните комплекси и на посещавани от туристите места. Обикновено потребителите не разбират или разбират твърде късно, че таксата за теглене на пари и обменният курс, ако сметката е във валута, са изключително неизгодни.

Чуждестранните туристически форуми предупреждават клиентите си да внимават, ако теглят пари от банкомат. Законът за платежните услуги, както и Директивата на Европейския съюз за този вид услуги изискват единствено клиентът да има предварителна информация за таксите при теглене и обменния курс преди самата операция, както и след края й. Проверка на БНБ е установила, че по отношение на тези изисквания нарушение няма.

В някои от случаите таксата достига 10-15 % от изтеглената сума. Има значение и видът на картата - дебитна или кредитна.

Туристите недоумяват защо таксите са високи, а също - защо няма по-ясна информация за условията при теглене от тези посреднически банкомати.

Много от туристите казаха, че не използват банкомат, когато са в чужбина.

А българските туристи предпочитат устройства, собственост на банки, а не от посредническите, от които се оплакват мнозина.

От Българската народна банка казаха за "По света и у нас", че не са открили нарушения при проверките на банкоматите по Черноморието.

Според европейското законодателство няма ограничение за размера на таксите, които те изискват. Условието е клиентите да са уведомени преди и след теглене. Общините обаче могат да ограничат поставянето на подобни устройства на тяхна територия.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!