Обратно към категорията

16 юни – поредният празник на жените

Добавено на: 16.06.2020 07:31
   

16 юни е поредният ден за признание на жените. На този ден през 1963 г. жените доказват, че също могат да се справят не по-зле от мъжете в Космоса. Тогава в околоземна орбита полита заводската работничка, а после парашутист, Валентина Терешкова, чийто престой с руския кораб “Восток 6” е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.

За сравнение – полетът на Гагарин на 12 април 1961 г. е 1 час и 48 минути, първият орбитален полет на САЩ – с Джон Глен е 4 часа и 55 минути. Рекордът в тези години е на Восток 3 със съпруга на Терешкова - космонавта Андриан Николаев - 3 денонощия 22 часа и 22 минути.

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се справя - ръчно с указания от Центъра за управление на мисията тя препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" ѝ присъжда титлата "Жена на века" - "За ненадминати постижения в равноправието на половете".

След Терешкова има много жени-космонавтки – Светлана Савицкая, Елена Кондакова, Сали Райд и други.

Тази година на 6 февруари астронавтката на НАСА Кристина Кох постигна рекорд за най-дългия самостоятелен космически полет, правен от жена - 5 248 орбити около Земята за 328 дни.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!