Обратно към категорията

2 февруари - ден на много празници

Добавено на: 02.02.2023 07:45
   

Датата 2 февруари в календара на православната ни църква е празникът Сретение Господне. Посрещането на Господ е един от 12-те големи празника в годината, един от четирите празника, посветени на Божията майка. Възпоменава се описаното от евангелист Лука посрещане на младенеца Исус от праведника Симеон в деня, в който Исус навършва 40 дни от раждането си.

От древни времена до днес е останал обичаят на 40-я ден от раждането си децата да бъдат въведени в храма Господен, за да бъдат благословени, а на майките да бъде прочетена очистваща молитва.

В народните вярвания този ден се нарича също Зимна Богородица, Вълча Богородица заради останали от езичеството вярвания за олицетворяване на Богородицата с демонични сили на долния свят и вярването, че това е един от три поредни дни (Трифунци), в който вълците бесуват.

През деня не се работи никаква домашна или полска работа – шиене, плетене, чистене, работа в градината или на нивата, защото децата ще се раждат белязани. Само се готви. Домакините месят питки и ги раздават в две къщи.

2 февруари е също и българският народен празник Петльовден - обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия - от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

На 2-ри февруари отбелязваме и Световния ден на влажните зони. 

Те са критично важни не само за биоразнообразието, за смекчаването и адаптирането към промените в климата и наличието на прясна вода, но и за световните икономики.

В България празникът се чества от 26 години. В четвъртък – на 2-ри февруари, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще излъчи няколко видеа от влажни зони в страната в своите страници във Facebook и YouTube – от Шабленска тузла, от Шабленското езеро и от защитена зона „Мандра-Пода“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!