Обратно към категорията

На 27 март, неделя, местим часовниците с един час напред

Добавено на: 26.03.2022 09:14
   

На 27 март преминаваме към лятното часово време. В 3.00 сутринта в неделя стрелките трябва да бъдат преместени с един час напред.

При смартфоните и компютрите тази смяна става автоматично.

Смяната на времето смущава системите в човешкия организъм, казва д-р Лойд Джоунс - председател на американската асоциация за сърдечно здраве, който е описван като един от най-добрите експерти по профилактика на сърдечносъдовите заболявания.

„Няколко дни след като сменим с час напред времето през пролетта сме свидетели на по-високи нива на хоспитализации поради инфаркти, инсулти и нарушения на сърдечния ритъм. За сравнение през есента, когато получим един час повече за сън, пък виждаме по-малко от очакваните приети в болници хора за същите тези проблеми със сърцето и мозъка.“

Смяната на времето се отразява по-зле на хората със сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол и пушачите.

„Все повече разбираме колко е важен за нашето здраве вътрешният ни часовник. Когато имаме един час повече за сън това означава по-ниски нива на хормоните на стреса и по-ниско кръвно налягане през следващите дни. Аналогично, когато загубим този час през пролетта нивата на хормоните на стреса са по-високи.“

Препоръките на лекарите са за сън между 7 и 9 часа всяка нощ за възрастни хора. Риск за здравето има както при по-малко, така и при повече часове сън.

Сред съветите на медиците са да си изградим режим за сън, който да следваме, и през деня да се изморяваме, за да заспим по-лесно.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!