Обратно към категорията

35 години от полета на Александър Александров

Добавено на: 07.06.2023 08:19
   

На днешния 7 юни през 1988 г. полита в Космоса вторият български летец-космонавт Александър Панайотов Александров – роден и израснал в Омуртаг. По тази причина на 28 април 2006 г. с решение на Общински съвет е приета Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен за Празник на общината.

Днес в Омуртаг ще отбележат тържествено празника на общината и 35 години от полета на втория български космонавт Александър Александров. По традиция празникът ще започне на площад „Независимост“ с ритуал по издигане на знамената, посочват организаторите. Празничната програма продължава с приветствие на кмета Ешреф Ешрефов и с концерт на Духовия оркестър при Община Омуртаг с диригент Душко Ангелов.

Днес се навършват 35 години от изстрелването на космическия кораб "Союз ТМ-5" с космонавти Александър Александров, Анатолий Соловьов и Виктор Савиних. Корабът излита от Байконур на 7 юни 1988 г. и прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция „Мир“.

Интересна подробност е, че на километър и половина от орбиталния комплекс “Мир”, с който трябва да се скачат, космонавтите се сблъскват с изпитание, изправящо ги пред опасността преждевременно да се завърнат на Земята. Антената за стиковка се откача и поради тази причина информацията, която получава екипажът на екрана, е с прекъсвания.

Успешно се завръщат на Земята на 17 юни. В космоса Александров извършва над 50 успешни научни експеримента. Те са разработени от Института за космически изследвания при БАН.

Този полет превръща България в шестата държава в света изпратила двама души в Космоса.

С Александър Александров се гордее и авиобаза "Безмер". Интересното е че Александър Александров е постъпил 1974 година в авиобаза Безмер. Той се е подготвял на МИГ- 17, МИГ – 15, след което след подбор от цялата авиация, той е бил един от двамата летци пилоти, които са избрани за подготовка в тогавашния Съветски съюз, където са продължили с космическата програма.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!