Обратно към категорията

40% увеличение на мигрантския натиск от началото на годината отчита МВР

Добавено на: 07.03.2023 13:46
   

От началото на годината се наблюдава увеличение с над 40% на миграционния натиск в сравнение със същия период на миналата, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев, който присъства на годишния анализ на Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщиха от МВР.

„Ако искаме да спрем вълната, която се надига, трябва да вложим всички свои усилия“, каза Демерджиев. Той посочи, че предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи, ще продължи и съдействието на Министерството на отбраната, както и поддържането на постоянна комуникация с турската страна.

„Ще бъдем безкомпромисни към участието на служители в незаконна дейност, но във всичко останало имате пълната ми подкрепа, целият наличен ресурс на държавата ще бъде впрегнат за нуждите на охраната на границата", подчерта министърът.

Според отчета на дирекцията през 2022 г. са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Граничните власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година. За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко.

През изминалата година най-засилен миграционен натиск имаше по българо-турската граница. Регистрирани са опити над 164 500 лица да влязат незаконно през граница с Турция, което е почти четири пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г., се казва още в отчета на "Гранична полиция".

На изход на държавната граница за отчетния период са задържани 4339 граждани на трети страни, от които 3789 са на българо-сръбската граница. В сравнение със същия период на 2021 г. се отчита увеличение с 68% в броя на задържаните.

За 2022 г. са образувани със 78% повече досъдебни производства за извършени престъпления за подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават през територията на страната. Повдигнати са обвинения на 341 души.

В отчета се посочва също, че на граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

Също така се отбелязва, че през 2022 г. в България са влезли 979 776 украински граждани, напуснали са 926 514 украински граждани, заявяват още от "Гранична полиция".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!