Обратно към категорията

В 48 държави има разрешение за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври

Добавено на: 25.08.2022 12:00
   

Министерството на външните работи (МВнР) е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Все още няма разрешение от три държави, в които има големи български общности – Италия, Гърция и Канада. Това заяви постоянният секретар и председател на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов на брифинг във ведомството днес. 

Относно тези три държави той обясни, че те обикновено искат точния адрес на секции, които ще бъдат разкрити, и тогава разрешават гласуването на територията на страната. 

В Чехия няма да бъдат разкрити избирателни секции извън българското посолство в Прага заради решение на чешките власти, каза Кондов. Той подчерта, че на предишните избори са били открити извънредни 7 секции извън посолството. Кондов призова сънародниците ни, които се намират в Чехия и имат желание да упражнят правото си на глас, да се насочат към посолството в Прага. Кондов отбеляза още, че се  търси вариант да бъдат образувани 3 секции за гласуване в посолството, но засега технически няма такава възможност. 

Продължават разговорите с египетските власти, информира Иван Кондов.

Подадените заявления за гласуване зад граница към днешната дата са 16 611. Кондов апелира българските граждани да подават максимален брой заявления, тъй като това ще ускори процеса на гласуване. При подаване на заявления по-голямата част от данните влизат автоматично в списъка и това ускорява процеса, подчерта той. 

Най-много заявления за гласуване са подадени от българските граждани в Турция – 10 146, Великобритания- 1147; Германия - 1112; Испания – 705; САЩ - 566 и Италия- 310, отбеляза Кондов и добави, че на миналите избори (14 ноември 2021 г.) са били подадени 55 хил. заявления.

Поради отпадането на закона за извънредното положение няма да може да се гласува с изтекли документи за самоличност, посочи Иван Кондов. 

Кондов каза още, че от Централната избирателна комисия са изпратили писмо до МВнР, с което ги молят да поемат доставката на машините за вота. Той припомни, че от избирателната комисия са взели решение зад граница в 289 места да се гласува машинно – 55 места с една машина, 234 места с 2 машини, като машините за чужбина са 523. 

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!