Обратно към категорията

60 млн. лв. за АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и изтеглени в брой

Добавено на: 05.11.2021 16:46
Снимки: БНР
   

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.
Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.
Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв., като до момента реално строителни дейности там няма.
При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.
Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 20 души, задържани са 14.
На свой ред главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни, че 60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5, са прекарани през няколко кръга от кухи фирми и в крайна сметка са били изтеглени на големи суми от около милион и сложени в чували.
Главен комисар Петър Тодоров:
"Всичките 60 милиона са били изтеглени, забележете, още в деня на тяхното постъпване, като те са изтеглени на суми около милион - многократно, без предварителна заявка, в чували и в сакове са изтеглени тези пари още същия ден".
Вътрешният министър Бойко Рашков:
"Тези удобни на превеждащия по 21 милиона в Обединените арабски емирства, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и да организират в близките дни протест с тежките пътни машини в центъра на София."
В рамките на разследването продължава да се установява какъв е смисълът на тази схема. Повечето от тези кухи и на практика фиктивни фирми са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени.
Разследването продължава.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!