Обратно към категорията

6000 студенти без такси и с възможност за стаж наесен

Добавено на: 10.04.2021 11:37
Снимки: в. Монитор
   

От тази есен държавата ще плаща таксите за университет на над 6000 студенти. Младежите ще могат да започнат и стаж по специалността в 200 компании от цялата страна. След приключване на тяхното образование ще бъдат наети на трудов договор в предприятията за период от 5 години, обясни пред Нова ТВ Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Целта на новата възможност е младите хора да продължат образованието си и да се реализират в България, както и да ги привлече към специалности, за които има глад за висококвалифицирани кадри. „Недостигът е най-вече в областта на електротехниката и електрониката, информационните технологии, машиностроенето, металообработването и хранително-вкусовата промишленост”, коментира още Росица Стелиянова.

Новата наредба ще е в полза и на учениците в професионални гимназии, смятат работодателите. Студентите ще могат да започнат стаж във фирми из цялата страна. Едно от големите предприятия за машиностроене в Казанлък  към момента осигурява работа на над 1100 души. И тук най-сериозният проблем при търсенето на работна ръка е липсата на квалифицирани кадри. Затова решават сами да обучат кадрите си, за да са сигурни в уменията им.

Фирмата е сред първите подали документи към просветното министерство и се надяват от тази есен да приемат още млади кадри на стаж – според новата наредба.„Това не е утежняване на бюджета, а е инвестиция”, смята мениджърът Владимир Спасов. 

Работодателите у нас са единодушни – развитието на технологиите в България напредва, но подготовката на кадрите изостава.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 ЖОРО 11.04.2021 00:54

Хахах 2000 компании.. това няма как да се случи! Преди се случваше, но това беше преди демокрацията. Стажанството е безплатния слугинаж. Пък колкото до това, си е чсита проба популизъм! Едно се очаква, друго ще се получи!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!