Обратно към категорията

На 8 юли почитаме закрилника на пчелите

Добавено на: 08.07.2020 07:18
   

На днешния ден Православната църква почита паметта на Св. великомъченик Прокопий Кесарийски. Той живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. През 303 г. бил затворен, мъчен, посечен с меч.

Според едно предание заедно с Прокопий измъчвали и 20 девойки, новопокръстени християнки. Светецът им дал кураж и вяра, сватбата им с Божия син била висш дар, отреден не за всяка девойка, а само за избрани. Оттогава насетне при всяка венчавка в църква се споменава и името на светеца Прокопий.

Народът нарича св. Прокопий пчелар, защото се смята, че Прокопий е покровител на пчелите. Благословени от Бога, те могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, подслушват Дявола, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Благословени са да създават меда - елексира на живота, даващ сила и дълъг живот. Дори злите сили не могат да сторят на пчелата нищо лошо, за да не изчезне любимата им храна. Юди, самодиви, страшни болест, Баба Шарка, орисници - всички те умилостивяват сърцата си с медени питки. Медът е средство за умилостивяване и лек за корави сърца.

Не знам дали има именици днес. Макар да има хубъв смисъл – от гръцки името Прокопий и Прокопия - означава преуспяващ, то е от изчезващите имена, среща се само като фамилно.

Но казват, че медът засилва имунитета срещу алергиите, а днес отбелязваме и Световния ден за борба с алергиите. По данни на Световната здравна организация алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб.

Според официалната статистика около 300 милиона души по света страдат от бронхиална астма, а трима от всеки 10 души имат оплаквания, свързани с алергия.

В България всеки трети има проблем, а очакванията са през 2025 година алергиите да засегнат 50% от населението.

Но пък е възможно и някои хора да развият алергична реакция към меда. Когато се произвежда мед, той може да бъде замърсен с пчелен прашец или цветен прашец от растения или дървета, включително: елда, лалета, слънчогледи, евкалипт, върба, дъб, други растения в района. В много случаи това прави самия цветен прашец алерген, а не меда.

Медът е безопасен в много случаи. Не се препоръчва обаче бебетата по-малки от 12 месеца да ядат мед. Медът има потенциал да пренася бактериите Clostridium, които могат да се размножават в червата и да повлияят на нервната им система. Това състояние е известно като детски ботулизъм. Безвреден е за по-големите деца и възрастни, защото имунната и храносмилателната им система са вече развити.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!