Обратно към категорията

87-годишна пострада при взрив на газова бутилка

Добавено на: 27.09.2019 10:14
   

87-годишна жена от Пазарджик е с изгаряния по главата и тялото след взрив на газова бутилка. Инцидентът е станал вчера, а сигналът е получен в 11:43 часа в ОЦ на РДПБЗН – Пазарджик. При пожара са унищожени диван, опушени са и стени. Причината за пожара е повреда в редуциращия вентил на туристическа газова бутилка.

От началото на годината на територията на област Пазарджик са регистрирани 20 битови инцидента с газови бутилки, в следствие на които двама граждани са пострадали, а един е починал.

На фона на трагични инциденти, в резултат от пренебрегване на изискванията за безопасност при експлоатацията на газови уреди и бутилки за газ пропан-бутан, РДПБЗН – Пазарджик акцентират на правилата за пожаробезопасна работа. Правилата, посочени по-долу са насочени към гражданите – потребители на битови газови уреди и инсталации с пропан-бутан.

Правилата са подбрани и синтезирани съгласно действащата в България нормативна база, както и извадки от техническите инструкции за безопасност от фирмите за производство, доставка, сервиз и поддържане на уреди, инсталации и съдове с втечнени въглеводородни газове, в частност газ пропан-бутан.


Какво не трябва да правим при експлоатация на газ пропан-бутан

  ▪  Не пълнете битовите газови бутилки на бензо-газостанции и автомобилни газстанции.

  ▪  Не дръжте бутилката близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40оС). При нагряване, налягането на газта в бутилката се увеличава и е възможно експлозивно пръсване на бутилката.

  ▪   Не размразявайте бутилката със сешоари, духалки и други източници на топлина.

  ▪   Не съхранявайте и не ползвайте пропан-бутан в помещения без вентилация. Тъй като пропан-бутанът е два пъти по-тежък от въздуха, е необходимо вентилационните отвори да бъдат в долната част на помещението.

  ▪   Не допускайте повече от 2 броя бутилки в едно помещение – една работна и една резервна, независимо дали резервната бутилка е пълна или празна.

  ▪   Не оставяйте газови бутилки в банята, спалнята, мазето, тавана, на коридора и в стълбищната клетка, както и в близост до шахти и общи вентилационни канали. Когато продължителен период не ползвате бутилката, най-добре е тя да се съхранява на открито, хладно и сенчесто място, най-добре в метален шкаф с отвори.

  ▪   Не оставяйте бутилката в близост до хартия, дърва и други горими и леснозапалителни материали.

  ▪   Не трябва да допускаме разполагане на кърпи, пердета и други текстилни тъкани и пластмасови предмети в близост до горелката.

  ▪   Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте.

  ▪   Не използвайте нестандартни, стари и неизправни газови бутилки, маркучи, вентили, уреди и дюзи, които не са специално произведени за този вид газ и за това налягане.

  ▪   Не проверявайте никога за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламък.

  ▪   Не пушете никога, когато сменяте бутилката.

  ▪   Не допускайте уредите, работещи на газ, да се използват от децата и не оставяйте сами децата в помещения с газови бутилки и уреди.

  ▪   Не разчитайте, че възрастните близки и роднини сами ще експлоатират безопасно газовите уреди, необходими са контрол и внимание и от Ваша страна.

  ▪   В никакъв случай не предприемайте опити за модифициране (приспособяване) на газовите уреди и не преливайте газ от една в друга бутилка.

При пожар сигнализирайте незабавно но тел.112


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!