Обратно към категорията

На 9 септември България надделява над Византия, а патриаршията спасява ценни родни реликви

Добавено на: 09.09.2020 06:22
Снимки: Радио Видин - мощите на света Петка
   

Няколко събития бележат историята на България на 9 септември.

През 924 г. се състои среща между цар Симеон I и византийския император Роман I Лакапин при стените на Константинопол, която завършва със сключване на примирие. 7 години трае поредната война между България и Византия в спор за надмощие над земите на Сърбия. В крайна сметка българският цар надделява.  

През 1521 г. след превземането на Белград, султан Сюлейман Великолепни нарежда изселването в Истанбул на българите от Белград и Белградската област, придружени от османската войска. Цариградският патриарх откупува от султана пленените християнски светини и на българите е разрешено да вземат със себе си от Белград мощите на Света Петка Българска и на императрица Теофано, както и иконата на Света Богородица, а на 10 септември същата година започва преселението им.

Днес мощите на света Петка Българска се пазят в катедралния храм „Света Параскева, Сретение Господне и Свети Георги“ в град Яш в Молдова. Те са изпратени там от Цариградската патриаршия през 1641 г. по молба на молдовския княз Василий Лупу – родом от с. Арнауткьой (днешното село Пороище, край Разград). Частица от дрехата на света Петка се пази в старинния храм във Видин, чийто патрон е светицата. 

Частица от мощите на императрица Теофано, канонизирана от православната църква като светица, се пазят в реликвария към иконата на Света Богородица в Рилския манастир.

Пак на днешната дата през 1885 г. е назначено е княжеско комисарство за Източна Румелия. Съпроводен от 2-ри конен Шуменски полк, княз Александър Батенберг влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.

На 9 септември 1943 г. 25-тото Обикновено Народно събрание избира Регентство на малолетния цар Симеон II в състав: княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов.

Година по-късно е извършен Деветосептемврийския преврат в България и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев. Според информация на наши ветерани, още на следващия ден българските войски са изпратени на фронта срещу Германия.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!