Обратно към категорията

Александър Джартов: Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни

Добавено на: 07.09.2023 09:06
   

Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни. В този случай обаче, количествата валежи, които са паднали са изключително големи. Подобни валежи е имало и преди почти 20 години - през 1994 г. Това каза в студиото на "Денят започва" главен комисар Александър Джартов, началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Няма инфраструктура, която да поеме такива количества вода. Поради тази причина е много важно ние да сме по-подготвени като хора, като общество. Така, че тези явления ще се случват. Ние няма как да ги избегнем. Затова е много важно да знаем какво можем да направим преди да се е случило такова събитие, по време на събитието и след него", обясни Джартов.

По думите му, информация за повишаване на водните нива е започнала да постъпва след 9:15 ч., когато са получени над 250 сигнала, което е означавало, че нивата са били изключително високи.

"В момента изграждаме платформа за оценка на риска, като една от целите на тази платформа е да започне да следят нивата на реките, на язовири и това да става автоматизирано, за да може по-бързо да достига информация, че предстои нещо опасно да се случи", поясни той.

Джартов каза още, че в Царево е била задействана националната система за оповестяване със сирените. Но тази система се надгражда, за да може хората да получават на мобилните си устройства съобщения. В технически аспект тази система е напълно готова и предстои в края на годината ще бъдат направени тестовете.

Пожарникарите вече са отводнили всички жилищни сгради, за които е имало сигнали, а днес ще продължат с отводняване на гаражи и приземни етажи на хотели, каза още Алексанъдр Джартов и уточни:

"Също така, наш екип работи на язовир "Потрунишки", където целта е да се свали нивото максимално ниско на язовира, така че да не очакваме никакви проблеми оттам. Стените трябва да бъдат ремонтирани, защото сухият откъс и на двата язовира е силно компрометиран. В момента няма опасност, ние работихме и на по-малки язовир "Хаджи Яни", изпускат го през основния изпускател. Но задължително трябва да бъдат обследвани. Има специалисти от ДА "Метрологичен контрол", така че след като се мониторира, следва да бъдат предприети коригиращи мерки."


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!