Обратно към категорията

Андрей Делчев: Напрежението около горивата е резултат от нагнетените очаквания от санкциите срещу Русия

Добавено на: 04.03.2022 07:52
   

Санкциите към Русия уплашиха хората и след слухове за липса на гориво видяхме опашки за зареждане. Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. Той отбеляза, че най-масовият бензин и дизелът са поскъпнали между 10 и 15 стотинки в масата от бензиностанциите. В повечето бензиностанции цените  били са 3 лева за литър А95 и дизел.

Пред БНТ Делчев поясни, че там, където са най-високите цени на горивата те били около 2.70-2.80, а в малки населени места 2.99-3.05 лв., което било против нормалната логика.

Според него по-високите цени в по-малките бензиностанции се дължат на възможността търговците да извлекат по- големи икономически ползи, докато при големите вериги има по-консистентна ценова политика.

Транспортното разстояния оказва влияние върху цената на горивата и основният ценообразуващ елемент е търсенето и предлагането, но и цената на суровия петрол, добави той. 

"Цените на едро следват пазара и цените на суровия петрол", обясни той. Суровият петрол се е увеличил с 20 долара - абсурдно и голямо увеличение.  Петролът се увеличава, защото в световен план има твърди силният натиск, че търсенето надвишава предлагането, изтъкна Андрей Делчев и добави, че алтернативно може да се купува нефт от други източници, но е въпрос на логистика и на цени.

Комисия за защита на конкуренцията и в момента проверява нелоялни практики. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!