Обратно към категорията

Антарктида е единственият континент без COVID-19

Добавено на: 04.12.2020 10:29
   

Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави. Сред тях са и "зимуващите полярници", тъй като на Антарктида има 25-26 полярни бази на повече от 20 държави, които се обитават целогодишно. Някои от научните екипи на тези бази бяха сменени, дойдоха нови полярници, но "коронавирусът не е занесен заради строгите мерки на Ледения континент", заяви в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции, директор на Българския антарктически институт и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Антарктида е отделена от останалите континенти от Южния океан. Българската база се намира в западната част на Антарктида, на остров Ливингстън.

Христо Пимпирев съобщи, че първата група с българските полярници ще замине за Антарктида в средата на януари 2021 г., защото задължително, в Пунта Аренас, антарктиците ни ще имат 14-дневна карантина. Тя ще е в специално определени хотели. Първите десет дни от карантината нашите полярници няма да могат да излизат от хотелските си стаи. Храната ще им се доставя пред вратите, а след десетия ден ще им бъде направен тест за коронавирус - ако е отрицателен, вече ще могат да се движат в хотела. На 14-ия ден, директно от хотелските си стаи, българските полярници ще се отправят към испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида, разказа проф. Пимпирев.

Българските полярници работят по 12 научни проекта на Антарктида, открити са вече и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!