Обратно към категорията

АПДРБ: COVID-19 кризата ни удари жестоко!

Добавено на: 22.07.2020 11:51
   

След публикация на сайта radio999bg.com с име "Декоративните растения с по-голяма субсидия от плодовете и зеленчуците?", от вчера (21.07.2020г.) от Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България(АПДРБ) пожелаха да внесат уточнения по информацията. 

Публикуваме и тяхната гледна точка като производители на декоративни дръвчета, цветя, рози и саксийни растения.

Ето какво се казва в писмото им: В АПДРБ членуват общо 25 разсадника от цялата страна, всеки от които е регистриран като отделен производител, с включените всички права и задължения на този статут.

Производството в този сектор на растениевъдството е един от най-високите в бранша с между 40 000 и 100 000 растения на декар, като има необходимост от 5 чов./дка труд, който се използва целогодишно. Това дава работа и стабилен доход на почти 10 000 човека.

В допълнение за това производство се изискват големи инвесиции в технологии, оборудване и познания. Всеки от членовете на асоциацията изплаща значителни инвестиционни кредити за да поддържа и модернизира цикъла си на производство. Продукцията, която се произвежда е качествена и конкурентна и се използва, както за българския пазар, така и за износ, като допринася за значителното подобряване на търговския баланс в този сигмент.

От асоциацията коментират още, че  COVID-19 кризата ги е ударила жестоко. Както беше характерно в тази обстановка, точно в началото на активния производствен и търговски сезон целият бизнес в сектора е бил блокиран. Договорите за доставки в търговската мрежа биват отменени. Общините от своя страна преразгледали програмите си за озеленяване. Камионите за доставки били блокирани на границите. Това довежда до незавидния край на множество растения, които се наложило да бъдат изхвърлени.

Загубите за АПДРБ от прекратени договори и изхвърлена продукция поради кризата с вируса достигат до над 2 млн. лева. Това коментира за 999 ландш. арх. и член на асоциацията Татяна Бояджиева.

Тя сподели още, че „Пропуснатите ползи са 10 пъти повече, на фона на постоянни разходи за труд, земя и производство. Цикълът на производството ни е интензивен и скъп - инвестираме с години, а продаваме няколко месеца в годината. Реално до този момент сектора не е получил никаква финансова подкрепа в кризата. Пред финансов колапс сме!”

От АПДРБ уточниха, че след това са предоставили протоколи, разчети и справки за прекратени договори към Министерстовото на земеделието, храните и горите (МЗХГ), за да бъдат включени в обхвата на мярката COVID-19, която обезщетява преките загуби от кризата. Членовете на асоциацията отбелязват, че изказват благодарност на МЗХГ, че с макар и ограничени бюджет, до 200 лв/дка и таван от 14 000 лева на разсадник, са обърнали внимание на молбата им. Все пак отбелязват, че повечето от декоративните разсадници стопанисват земя и оранжерии между 50 и 140 дка и тези средства са крайно недостатъчни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!