Обратно към категорията

АПИ подписа договор за 364 млн. лв. за тунела под "Шипка"

Добавено на: 08.06.2022 13:24
   

Направена бе стъпка към изграждането на тунел под Шипка. Агенция "Пътна инфраструктура" подписа договорите за проектиране, строителство и строителен надзор. 

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10 километра и половина. Предвижда се по трасето да има общо 5 тунела, като този под Шипка ще бъде с дължина над 3 км. 

Срокът за изпълнение е 8 месеца за проектиране и 3 години и половина за строителство. Договорът е на стойност 364 млн. лева.


За преминаването през тунела под Шипка няма да се плаща допълнително, той ще се ползва като част от републиканската пътна мрежа с платена винетка или тол такса. Очакванията са, когато той е готов, след малко повече от четири години, ако всичко върви по план, през него да преминават 10 хил. пътни превозни средства на денонощие, или двойно повече от сега.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10.549 км, от които 7.96 км са ново строителство, а 2.59 км са реконструкция на съществуващия път за Габрово. Ще се изградят и общо 5 тунела с обща дължина 4.011 км. Най-дългият от тях е под връх Шипка и ще е 3.22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени също 6 моста и 1 подлез.

Тунелът ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север - Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Парите за изграждането на тунела идват по Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г на ЕС. Договорът за проектиране и строителство беше подписан с ДЗЗД "Консорциум "ПСВТ", в което участват: "Пътни строежи - Велико Търново" АД, "Хидрострой" АД и "Пътинжеренигстрой-Т" ЕАД. Стойността му е 358.020 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 240 дни (8 месеца) за проектиране и 1280 дни (3.5 години) за строителство.

Строителният надзор ще бъде възложен на ДЗЗД "Трансконсулт - Свеко" с участници: "Трансконсулт - БГ" ООД и "Свеко Енергопроект" АД. Техният договор е за почти 6.5 млн. лв. с ДД


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!