Обратно към категорията

Археолози отварят три запазени ранно християнски гробници в Перпирикон

Добавено на: 29.07.2021 09:50
   

Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски гробници, открити в южния квартал на скалния град, предават от БНР. Те се датират от 5 - 6 век и се предполага, че в тях са погребани духовници.

Вчера ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров обяви, че намерена при тях изключително рядка монета доказва хипотезата на археолозите, че дълго търсеният храм на Дионис е на Перперикон.

„Храмът на Дионис, както знаем още от Херодот, е пазен от народа на бесите. Именно тогава, в края на старата ера по времето на Реметалк, римляните дават храма на одрисите – на големия равнинен народ. И тогава с римска помощ Реметалк I навлиза в Родопите, побеждава вожда на бесите – Вологес, и тогава вече храмът е взет от народа на одрисите. Ето тази монета фиксира този момент“, обясни археологът за монетата от времето на последния тракийски цар Реметалк I. На която от едната ѝ страна е изобразен царят с неговите съпруга и син, а от другата - първият римски император Октавиан Август.

Разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!