Обратно към категорията

Асен Василев: България не предвижда да затваря ТЕЦ-ове

Добавено на: 11.03.2022 11:21
   

България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка, заяви на изслушване в парламента вицепремиерът Асен Василев.

Той увери, че сигурността на енергийната система е гарантирана, но България няма как да се откаже от своята енергийна независимост:

Вицепремиерът припомни за проведените обществени обсъждания – със специалисти и с индустрия, и добави, че уверението е до 15 март планът, на техническо ниво, да бъде затворен с комисията.

„Оттам нататък ние можем да започнем предварително изпълнение на проектите. Разплащания, които са предвидени в бюджета, могат да започнат веднага след тази дата. Има чисто технически процес по одобрение, който ще мине за няколко седмици”, добави той.

Василев уточни, че новият план не предвижда да се затварят 1600 мегавата. „Всички те остават да работят. През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани. Това означава, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40% намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система”, посочи още Василев.

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана. Той посочи, че в плана са заложени капацитет от батерийни мощности.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!