Обратно към категорията

Атанас Скатов изкачи 3 осемхилядника за 2 месеца

Добавено на: 03.09.2019 13:48
   

На 4 септември пресклуб „България“ ще връчи една от редките си награди „Сребърен сокол“ на Атанас Скатов. „Юнашката птица“ се дава за проявени характер и мъжество, които алпинистът - веган показа тази година при изкачването на трите осемхилядника Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2, а сега се готви да поеме и към четвъртия си за тази година – Дхаулагири.

 
До момента това е най-силният сезон на алпиниста с три изкачени върха над 8000 метра и то за изключително кратък период от 2 месеца. На 15 май 2019 г. Атанас Скатов успя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586 м. На 12 юли 2019 г. Скатов стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080 м) и само след 2 дни почивка на базов лагер се отправи към деветия си осемхилядник връх - Гашербрум 2, с което до момента успешно е изкачил 9 от общо 14 осемхилядника на планетата. Той се превърна в първия българин, успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното кратко време от 6 дни.
 
Цел на много алпинисти от цял свят е „Хималайската корона”, а именно изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата. Едва около 40 алпиниста в света притежават тази корона, като сред тях все още няма българин. Атанас Скатов цели да стане първият българин, който да изкачи всички 14 осемхилядника от „Хималайската корона”, като част от проекта му е това да се осъществи без консумация на храна от животински произход и да стане първият веган в света с това постижение.

БНТ

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!