Обратно към категорията

БАБХ: Евтаназията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна

   

БАБХ: Евтаназията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради африканската чума. Трети ден в свинекомплекса в Николово се умъртвяват животни. От Агенцията по храните твърдят, че евтаназията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна. 
 
Сдружения за защита на животните сигнализираха, че прасетата се евтаназират с пяна, пуснаха и снимки, които ние по етични съображения не ви показахме. Според експерта от Агенцията по храните, използването на сух лед е хуманен метод за умъртвяване на прасета, а пяната от пожарните коли върху него се поставяла, за да се задържи въглеродният диоксид и да се предпазят работещите екипи. От агенцията по храните обясниха за пореден път, че африканската чума е икономическа болест и не е опасна за здравето на хората.Въпреки това месо от търговските обекти се издирва за унищожаване.
 
„Това е с висока концентрация на въглероден диоксид  под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, увери началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/д-р Александра Митева.
 
Въпреки ,че при консумация заразено месо с вируса на африканска чума не е опасно за хората, се издирва изнесено към търговската мрежа от комплекса в Николово, за да бъде унищожено.
 
 „Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, каза д-р Митева.
 
Последиците от африканската чума са икономически. Биха могли да доведат до масов фалит на свинеферми, предупредиха от бранша. А много хора ще останат без работа. Собствениците на свинефермата в Николово са обещали на работниците си да ги наемат отново сред шест месеца.
 
450 хиляди прасета се отглеждат в страната. Една трета от тях са в свинеферми в русенски регион. Екипи на национална и военна полиция продължават проверки за транспорт на животни и месо в засегнатите райони.


Източник: Нова 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Стелиян Николов 24.07.2019 10:50

Дамян Илиев е шибан престъпник и садист! А всички "експерти" в БАБХ са измислени боклуци!

 

 

#1 pirat 23.07.2019 18:32

Представете си следната ситуация. В нашата галактика има редица планети, на които има живот.Но на Земята се появи чума, опасна и за живота на другите планети и планетарния съюз решава да умъртви всички земляни и заразни и такива, които биха могли да са такива, за да предотвратят опасността за други планетяни. Как Ви се струва! Няма лечение,няма карантина всички умъртвени.Трябваше ли да избием всички в Африка хуманно, защото имаше зараза от Ебола!Или по време на чумата предишните векове са избили цялото изловено на опсност население.Тоя двоен стандарт към живота на хора и животни е Хуманен в лош смисъл


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!