Обратно към категорията

БАБХ потвърди огнище на птичи грип в хасковско село

Добавено на: 22.10.2022 05:25
   

Огнище на птичи грип е установено и потвърдено във ферма за кокошки носачки в хасковското село Криво поле, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вирусът на Инфлуенца 1 е констатиран в обект, в който се отглеждат около 19 000 птици. Той е засегнат за трети пореден път от заразата.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнището. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села и 10-километрова наблюдавана зона с 19 села. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти.

В Хасковско последните случаи на птичи грип бяха в края на миналата година във въпросната ферма в село Криво поле и в още един обект в землището му, а на 11 януари т. г. заразата бе разпространена и във ферма за пекински патици в близкото село Жълти бряг, община Стамболово.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!