Обратно към категорията

БЧК стартира поетапното раздаване на хранителни пакети за социално слаби граждани

Добавено на: 01.04.2024 13:55
   

Над 618 000 уязвими български граждани ще получат хранителни продукти от Българския Червен кръст (БЧК). Организацията ще започне раздаването на над 5000 тона храни на 3 април 2024 г., съобщиха от пресцентъра на БЧК. Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и седем вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, грах; гювеч, пиле фрикасе и риба. Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с тегло над 10 кг., а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло от над 38 кг., поясниха от БЧК. 

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 306 временни пункта в цялата страна и ще продължи до 7 юни 2024 г. Храните ще се раздават срещу документ за самоличност и подпис на правоимащите. Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подробният график за раздаване на хранителните пакети по Програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК и на АСП, наличен е също и в регионалните офиси на БЧК, информираха от пресцентъра на БЧК.  

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г.; хора с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете; хора с над 90 % степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия; лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане; лица и семейства, получили еднократни или получаващи месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства.; лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по Закона за социално подпомагане или на друго нормативно основание, въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства през месец януари 2024 г.; лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г., поради надвишен диференциран доход за отопление или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, което не променя нивото им на материално лишение.   

Подробна информация гражданите могат да получат от служителите в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК, уточниха от пресцентъра на червенокръстката организация. 

Раздаването на храна на уязвими граждани се осъществява в изпълнение на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), поясниха още от БЧК. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!