Обратно към категорията

Без онлайн обучение повече, било катастрофално

Добавено на: 01.09.2022 13:04
   

"Вмомента в училищните бюджети има средства с около 20% по-високи за енергийни разходи. Ако цените на парното не продължават да скачат драстично, има средства до края на годината. Проблем са училищата, които са на газ. Там сметките се очаква да бъдат не с 20% по-високи, а с 60%. Държавата трябва да помогне финансово на тези образователни институции целево", заяви пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище.

Стаматов е категоричен, че не трябва да има послания за дървена ваканция и преминаване към онлайн режим.
"Това е много опасно за националното ни бъдеще. Този онлайн формат, който имахме последните 2 години и половина, трябва да приключи, независимо от кризисните фактори, които ни очакват", смята той.

"Драматични са резултатите от националното външно оценяване тази година. Ако и тази година преминем към онлайн среда с лекота, това означава не криза, а образователна катастрофа в пълния ѝ формат. Този вариант на обучение изчерпа своите възможности още преди 1 година", коментира Диян Стаматов.

Цената на газа трябва да бъде компенсирана с приоритет за образователните институции, посочи той в предаването "Преди всички".

"Ако бъдат затворени детските градини, може да си представите какъв национален блокаж се получава за всички работещи. Това не бива да се позволява", коментира Стаматов.  

Директорът сподели, че през последните години, когато се е налагало в училището, което ръководи, да се намалява температурата в класните стаи по технически причини, това е водило "до много сериозни проблеми с родителите".

Той уточни, че в училището температурата  през зимата е 22-23 градуса и даде пример с европейски столици, които възнамеряват да я свалят до 19 градуса.

"Може би трябва да започнем да мислим в тази посока и то много сериозно, защото явно натам вървят нещата", призна Стаматов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!