Обратно към категорията

Без Вапцаров, Талев и Димитър Димов на матурите за зрелостници

Добавено на: 05.05.2020 08:56
   

В изпита по български език и литература за 7 клас няма да се включват „Неразделни” на Пенчо Славейков, “По жицата” на Йовков, “Заточеници” на Яворов, “Бай Ганьо пътува из Европа” на Алеко Константинов

Лириката на Вапцаров, “Железният светилник” на Димитър Талев и „Тютюн” на Димитър Димов отпадат от изпитния материал за държавните зрелостни изпити по български език и литература, съобщи тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат на 1 и 3 юни.

Получаването на свидетелства за завършено училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи навременното кандидатстване във ВУЗ-ове в България и чужбина.

Началото на задължителните зрелостни изпити ще е от 9 часа – час по-късно от обичайното, за да имат възможност учениците да се придвижат и настанят по стаите.

Децата ще бъдат разредени, в стандартна стая ще бъдат не повече от 10 деца. Ще има само по един квестор, с резервни квестори. Няма да се допуска струпване на ученици и родители преди и след изпита, за което пред гимназиите ще следят и служителите на полицията.

Държавните зрелостни изпити по желание ще са на 2 и 4 юни. Допълнителните изпити ще започнат в 8,14 часа, тъй като учениците за тях са по-малък брой.

Датата на зрелостния изпит за придобиване на професионална квалификация е непроменена - 5 юни.

Зрелостниците, които през юни не се явят на матури, ще могат да го направят на 27 и 28 август.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

Нито едно училище не е предвидило чуждият език да е балообразуващ за приема в 8 клас и по тази причина тази година той няма да се провежда, каза още министър Красимир Вълчев.

За изпита по български език и литература няма да се включват темите за сложно съставно, сложно смесено изречение, както и произведенията „Неразделни” на Пенчо Славейков, “По жицата” на Йовков, “Заточеници” на Яворов, “Бай Ганьо пътува из Европа” на Алеко Константинов.

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Екип на 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!