Обратно към категорията

Без вода за 48 населени места, след натровени крави от река Марица

Добавено на: 28.07.2020 12:27
   

28 крави са умрели до Димитровград край канал на река Марица. Съмненията са, че животните са загинали, минути след като са пили вода от реката, съобщава БНТ. В момента е спряно водоподаването на 48 населени места, които ползват вода от река Марица.

Експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са взели проби от мястото. По-късно днес се очаква да излязат и резултатите.

Всеки ден Стоян Господинов и баща му водят животните на водопой в района. Вчера следобед обаче не успяват да приберат стадото цяло. От 29 крави, пили вода от реката, само след няколко минути умират 28.

Господинов каза пред камерата на БНТ, че всеки ден кравите пият вода от едно и също място.

"Баща ми влезе да вземе проби и каза, че водата пари и щипе. И водата беше като боза. Вчера имаше и деца, рибари, семейства тука и ако не бяха животните можеше да са те", каза той.

Взети са проби от умрелите животни и са изпратени за изследване. Спряно е водоподаването на 48 населени места, които използват питейна вода от Марица.

"Водата ще бъде пусната тогава, когато установим, че няма причини да се притесняваме за здравето на хората", каза Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване на реката.

"Става въпрос за залпово замърсяване от промишлената зона на Димитровград. Надявам се да бъде установен причинителят и да си понесе отговорността", добави той.

Полиция влезе в най-голямото предприятие в района, но от там отричат да са виновни за замърсяването.

"Категорично не е от нас, това го доказаха и изследванията, които полицаите направиха", каза Стефан Димитров, прокурист на Неохим.

За момента не се налага да се предупреждават южните ни съседи за замърсяването - коментира на място главен комисар Николай Николов.

Гл.комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": Доброто е, че сме се ограничили тук с това произшествие, надолу по реката към момента нямаме информация за замърсяване.

От Агенцията по безопасност на храните изпратиха организират прибирането на мъртвите животни, които ще бъдат откарани в инсенератор.

Снимката е илюстративна. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Мария Илиева 29.07.2020 11:20

Възмутена съм! Институциите бързат да обещават обезщетение на стопанина на кравите. Ще видим. А за персонала? Един министър не е спал миналата нощ, за да може половин час да ни показва смешни схеми. Да беше поспал, включително и за назначението си, и да остави на грамотни хора да направят поне една прилична схема за взетите проби проби от различни места по пътя на замърсената вода. каквато му е схемата, такава му е и работата. И се питам: Тези лаптопи, които все са пред министрите по време на съвещания, могат ли да работят с тях?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!