Обратно към категорията

Безработицата в България се увеличава, инвестициите спадат

Добавено на: 06.05.2020 15:31
   

Заради коронавируса българската икономика ще се свие със 7,2% през тази година, се казва в пролетната икономическа прогноза за България на Европейската комисия.

Извънредното положение в България беше обявено на 13 март 2020 г. Секторите, които са най-тежко засегнати са търговията на дребно, транспорта, хотелите и ресторантите, изкуството и развлечения.

Според Брюксел положителните икономически тенденции в българската икономика преди избухването на пандемията би трябвало да й помогнат да се възстанови от големия икономически шок, причинен от COVID-19.

ЕК отбелязва, че безработицата се увеличава, въпреки усилията на държавата да подкрепи пазара на труда. Очаква се безработицата да скочи до 7% през тази година, като загубите на работни места ще бъдат най-вече в сектора на услугите. Очакванията за 2021 г. са 5,8% безработица.

Потреблението ще спадна с 6% в 2020 г. Очаква се инвестициите да се намалеят с 18 на сто през тази година заради текущите и очакваните финансови затруднения и драстичното намаление на парични потоци.

През 2020 г. се очаква спад на износа от над 13%, главно поради глобалното въздействие на пандемията. Очаква се вносът да се свие с повече от 12%, главно поради големия спад на инвестициите, но и поради спада на износа.

През 2021 г. се очаква растежът в България да се възстанови до около 6%, което частично ще компенсира спада през 2020 г. Очаква се и подобрение в пазара на труда.

България посреща пандемията със силна фискална позиция, коментира Еврокомисията и припомня, че бюджетният излишък миналата година е достигнал 2.1%.

Заради трудната макроикономическа ситуация, при която ще се увеличат разходите за безработица и социални помощи и ще намалеят приходите от данъци, България ще отчете бюджетен дефицит от 2.8 на сто тази година и 1.8 на сто догодина.

БНТ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!