Обратно към категорията

Близо 300 000 коли на път за празниците

Добавено на: 21.12.2019 08:28
   

Интензивен трафик в цялата страна преди коледните празници. Очаква се на път да тръгнат между 250 000 и 300 000 автомобила. Още преди обед в петък в столицата започнаха да се образуват колони от автомобили в посока магистрала „Тракия”.
Ще има засилено полицейско присъствие, основно по пътищата към курортите и границите на страната.
Полицията ще следи за нарушения на пътя, а допълнителни екипи на ДАИ ще затегнат контрола около жп и автогари, за да не допуснат нерегламентирани превози. Катаджиите пък ще проверяват с акцент върху агресивно шофиране, несъoбразенa скорост, употреба на алкохол и наркотици. Ще дебнат за неправоспособни водачи и дали автомобилите са подготвени за зимата. Само миналата неделя са станали над 7000 нарушения на скоростта.
Още в четвъртък от КАТ обявиха, че ще разположат още повече патрули по пътищата в страната. Най-много полицаи и радари ще има по пътищата към курортите и границите на страната.

Южният пътен възел във Велико Търново е традиционно натоварена пътна артерия. От там се очаква в петък и събота да преминат автомобили във всички посоки. Велико Търново е предпочитана дестинация за празниците. За голямото пътуване полицията ще следи за нарушения на пътя. Допълнителни екипи на ДАИ ще затегнат контрола около жп и автогари за нерегламентирани превози. Полицията ще следи дали шофьорите са оборудвали автомобилите си за зимни условия. Също така дали имат шофьорски книжки, дали карат след употреба на алкохол или наркотици.

„Ще има цивилни автомобили, които ще следят за трафика. При нужда ще се подават нарушителите на Пътна полиция, които ще взимат отношение на място. Ако това няма как да се случи в момента, ще ги привикваме в поделенията на Пътна полиция”, заяви Дамян Владинов от Пътна полиция.
„Особено внимание ще обръщаме и на нерегламентираните превози. Нека хората знаят, че превозите трябва да се извършват съгласно правилата. Да не ползват нерегламентирани превози, защото не знаят кой ги превозва и какво е състоянието на колите. Има си лицензирани превозвачи, тях да си използват”, съветва Бойко Рановски от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

За да се облекчи трафикът, в събота от 8 до 11 сутринта се ограничава движението на тежкотоварни автомобили. Гранична полиция препоръчва освен Кулата да ползват и останалите пунктове - Илинден, Маказа и Петко Войвода.

3500 полицаи ще контролират трафика в страната, 205 камери ще снимат джигитите по пътищата. По празниците полицията ще следи за агресивни, пияни и дрогирани шофьор. На прицел ще са и прекалено агресивните водачи, както и тези, които говорят по телефона, докато шофират, предава Bulgaria ON AIR.
Целта е да се избегнат тежките пътни инциденти и задръствания по пътищата, а пътуването да е по-комфортно.
Полицията призова и пешеходците да са внимателни и по възможност да се движат със светли дрехи в тъмните часове от денонощието, за да се забелязват. А ползващите обществен транспорт да ползват само лицензирани превозвачи.
В края на годината се очаква влошаване на метеорологичната обстановка, от Пътната агенция също са в готовност, за да няма изненади. По първокласните и магистрални пътища в района на София обстановката ще се следи от жандармерия и цивилни автомобили.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!