Обратно към категорията

Близо 81 хил. безплатни винетки за хора с увреждания са отпуснати на хора с намалена работоспособност през януари

Добавено на: 20.02.2022 11:03
   

Общо 80 638 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП) на хора с намалена работоспособност през януари т. г., съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и уточняват, винетките са за над 7,8 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ, цитирани от БТА.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с. Препоръчва се заявленията за подновяване на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в седемдневен срок. АСП изпраща всекидневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато автомобилът е бракуван и оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна е-винетка до изтичането на първоначалната валидност, се уточнява в съобщението.

През февруари т. г. изтича валидността на 37 701 безплатни електронни винетки, през март - 19 176 бр., а през април - 12 252 бр. Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на https://check.bgtoll.bg.

От АПИ напомнят, че при затруднения и нужда от консултация, желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез АСП могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!