Обратно към категорията

БЛС поиска прекратяване на издаването на електронни рецепти за антибиотици

Добавено на: 17.10.2023 17:09
   

На втория ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства от Българския лекарски съюз поискаха незабавно прекратяване на издаването на електронни рецепти за антибиотици, съобщава БНР.

Причината – голям брой сигнали на пациенти от страната, че от аптеките отказват да им продадат изписаното лекарство и ги връщат при личния лекар да изпише друго. 

От Българския лекарски съюз твърдят, че масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецепти с обяснението, че лекарството не е налично. Което говори, че при хартиените рецепти масово са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, се казва в позицията на съюза.

Оттам допълват, че става дума за налични в мрежата медикаменти.

Някой създава суматоха с цел да се забави лечението на българските пациенти, смята Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум: 

"До вчера всички лекарства бяха налични и изведнъж се оказа, че част от лекарствата ги няма въобще. Не може да съществува вариант, в който една аптека да зарежда само, да речем, най-евтините лекарства.

Защото в крайна сметка дали е оригинално, или генерично едно лекарство, това не го решава аптекарят, а го решава лекуващият лекар." 

От Българския фармацевтичен съюз обясниха, че са задължени да отпуснат предписаните в електронната рецепта медикаменти, освен ако лекарят не е разрешил генерична замяна или не е предписал активното вещество, вместо търговското наименование.

Здравният министър Христо Хинков заяви, че връщане към хартиените рецепти няма да има и че когато предписан антибиотик липсва в една аптека, човек може да го потърси в друга, а не да се заменя: 

"Точно това не трябва да се прави, точно това е проблемът, който ние се опитваме да осуетим с електронната рецепта", каза Хинков.

По думите на Хинков до края на месеца ще бъдат събирани данни за недостатъци в работата на системата, за да се направят нужните подобрения.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!