Обратно към категорията

БНБ и ДАНС със съвместни проверки за пране на пари

Добавено на: 30.12.2019 09:06
   

От 1 януари 2020 г. БНБ и ДАНС ще правят съвместни проверки при съмнения за пране на пари. Това предвижда проект на инструкция, обявена за обществено обсъждане. Целта е финансовата система да не се използва за пране на пари и финансиране на тероризъм. Документът задължава проверяващите и от двете институции да не разкриват информацията, станала им известна при проверките. Общите акции могат да се провеждат както по искане на експертите на управителя на БНБ Димитър Радев, така и на ДАНС.

С поредните промени в Закона срещу прането на пари, в сила от май 2019 г., не само банките, но и всички институции, фирми, неправителствени организации и свободни професии, които трябва да проверяват сделки и разплащания за пране на пари, се задължават да актуализират информацията за своите клиенти всяка година - при това като се свържат лично с тях.

Банките вече предоставиха на свои клиенти анкети с обяснение, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма банката извършва комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях. Някои банки изпратиха и изрични предупреждения, че ако клиентите не посетят съответния клон на банката своевременно, за да препотвърдят или обновят данните си, сметката им ще бъде закрита.

Мярката засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка, и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят.

При идентифицирането на сметки на юридически лица се събират данни за имената на действителните собственици, каква е конкретната им професия, дали членуват в партии, целта и характера на участието му в деловите взаимоотношения. Ако банката прецени, че клиентът е рисков, може да събере допълнителни данни, включително да изисква и допълнително документи.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!