Обратно към категорията

БНБ вдигна лихвата, поскъпват неплатени в срок данъци и глоби

Добавено на: 04.10.2022 07:03
   

Неплатени глоби и данъци поскъпват от този месец. Причината е, че БНБ вдигна основния лихвен процент и от този месец той стана 0,49%, след като бе 0%. Повишението се случва за първи път от януари 2016 година.

Влияние върху потребителите от това решение има в сравнително ограничени случаи. Основната лихва се използва например за изчисляването на наказателната при забава на плащането на глоби или данъци - върху дължимата сума се слага надбавка от 10%. Досега това означаваше, че се плаща само тя, защото лихвата бе 0%. От този месец се дължат 10,49% върху просрочени плащания към държавата.

Друг случай, в който основната лихва се прилага, е за определяне на тавана при т.нар. бързи кредити на годишния процент на разходите. В него се отразяват всички лихви и такси, които се дължат по даден заем. По закон е определено, че този процент не трябва да надвишава 5 пъти стойността на законната, или т.нар. наказателна лихва. Това означава, че ако тя е 0 и има 10% добавка, максималният размер на годишния процент на разходите можеше да е 50. Сега той става 52,45 на сто.

Влияние може да има и за хора, които все още изплащат заем, при който основната лихва е включена в изчисляването на оскъпяването, но такива случаи вече са сравнително малко.

Решението на БНБ обаче може да се счита като сигнал за наближаващо вдигане на лихвите по всички кредити, след като в последните месеци повечето водещи централни банки вдигнаха също основни лихви в опит да овладеят инфлацията.

Източник: 24chasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!