Обратно към категорията

БНР: Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Добавено на: 31.05.2020 09:58
   

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация? 

В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт" Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже дали ще тръгне туризмът и кога ще тръгне. Надяваме се все пак в края на лятото да има нещо.“

Над 1400 са екскурзоводите у нас според туристическия регистър. 80 на сто от тях работят с пристигащи туристи, 20% се занимават с изходящи туристи. Много малко от тези 80% работят с българи в България, уточни Миндов.

Пролетта и есента са най-натоварени за екскурзоводите. Настоящата година обаче е различна. 

Екскурзоводите бяхме свикнали на големи групи – между 48 и 52 човека. Миналата година имаше бум именно на организирани туристически пътувания. Оттук нататък в близката една, две до три години лично аз не ги виждам“, казва Митко Йонков, млад екскурзовод, който работи с испаноговорящи туристи. Той предполага, че пътуванията занапред ще бъдат в малки групи - до 10-15 души максимум, което ще доведе до оскъпяване за туроператора. „Ако трябва да бъда откровен, съм в процес на търсене на работа“, споделя Йонков. Всички групи, за които той е бил резервиран водач, са анулирани до края на октомври.

„Аз започнах с огромна любов тази професия – осем години я работих на пълни обороти. Бих се върнал“, допълва младият екскурзовод.

Някои мерки звучат като пародия, смята Бранимир Белчев, пенсионер, който обаче продължава да работи като екскурзовод. Белчев дава пример с мярката 60/40, която е неприложима за професията на екскурзоводите, тъй като те са на хонорар.

В Италия им дават еднократна помощ – 600 евро, в Хърватска, в Малта – по 500, по 800. В България – нула лева. Много хора просто нямат никакви доходи“, подчертава Бранимир Белчев.  

Екскурзоводите трябва да получат някакви компенсации, както в други туристически държави, коментира Николай Миндов. По думите му, един екскурзовод не се създава лесно и се учи цял живот. Има и екскурзоводи с редки езици – например японски и китайски. Ако те напуснат, не могат да бъдат заместени толкова лесно, отбелязва той.

За съжаление в момента сме забравени“, обобщава Николай Миндов. „Ние сме като артистите. Артистите получиха от Министерството на културата. Нашето министерство няма никакви възможности да даде нещо на нашите екскурзоводи. Повечето от нашите колеги са самоосигуряващи се или работят на граждански договори и не са се осигурявали за фонд „Безработица“. Единствено могат да получат кредити от 4500 лева, но ако няма работа, ще бъде много трудно да се върнат“, обясни Миндов.

Самолетите не са тръгнали още да пътуват, има още неотворени хотели и ресторанти. Много от групите са обиколни, преминават през няколко държави и ако някои от тези държави са затворени, тези групи няма да дойдат, допълни Миндов.

С по-малки групи разходите на туроператорите ще се увеличат, те ще гледат да наемат по-евтино екскурзоводи и хонорарите ще паднат, прогнозира Николай Миндов. 
БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!