Обратно към категорията

Болниците, ограничили дейност заради Covid-кризата, ще получат 85% от очакваните пари

Добавено на: 06.04.2020 12:25
   

Лечебните заведения, в които в момента има ограничена дейност заради кризата с Covid-19, ще получат 85 % от очакваните постъпления, обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

Става дума за онези обекти, които през които не може да премине обичайният брой пациенти, тъй като се спазват противоепидемичните мерки.

В момента темата се обсъжда на Надзорен съвет на Здравната каса, уточни Горанов, който участва в парламентарните дебати по актуализацията на бюджета.

Депутатите заседават извънредно по второто четене на промените във финансовата рамка.

Заради обстоятелството, че не се извършва реална медицинска дейност в определени лечебни заведения и извънболнични кабинети, ще бъде ограничено плащането по съответните клинични пътеки, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Не ми харесва този термин, но той се наложи в българската традиция на медицината  - „заработката“ им ще бъде значително по-малка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата.

Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на Здравноосигурителната каса, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще  - и от извънболничната помощ, и от денталната“.

Горанов обяви, че мярката е съгласувана с лекарския съюз и след заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса ще има промяна в рамковия договор.

Така Горанов отговори на критиките на левицата, че има редица лечебни заведения, които са изправени пред фалит.

Пример за това бе даден от депутата Филип Попов, който разкритикува управляващите, че в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за лечебните заведения, които не са пряко ангажирани с борбата с Covid-19:

„В Белоградчишката болница - поради невъзможност за изпълнение на изискванията и нарежданията Министерство на здравеопазването, масово лекари са подали оставка. И Белоградчишката болница е пред закриване. Съдбата на Белоградчишката болница ще бъде последвана от множество такива малки болници“

В пленарната зала продължават дебатите по актуализацията на бюджета. Най-важните параметри - очаква се ръст на дефицита до три милиарда и 500 милиона лева, капитализация на банката за развитие и увеличаване на лимита на годишния нов държавен дълг до десет милиарда лева.

Вчера стана ясно, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основното възнаграждение, но и осигурителната тежест, която поемат работодателите.

Предстои тя да бъде обсъдена и потвърдена и на второ четене в пленарната зала.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!