Обратно към категорията

Бум на семейства, които избират да се преместят извън града и да живеят на село

Добавено на: 05.11.2022 08:51
   

Увеличават се хората, които избират да живеят в селата край Пловдив. Най-голямо нарастване на населението има в община Родопи. За последните три години новите жители са над 2500 души. Има и бум на строителството, като общината е на второ място в България по абсолютен брой разрешителни за строеж.

Пет села край Пловдив привличат най-много нови жители. Това са Марково, Белащица, Брани поле, Първенец и Ягодово. Привлекателни за хората са по-ниските данъци, чистият въздух и близостта до големия град. Иван Гинчев се е завърнал от Германия и е избрал село Марково за да живее и работи:

Община Родопи е най-бързо разрастващата се община в България. За 2020 година тя е на първо място по механичен прираст на населението, показват данните на НСИ. Тенденцията е към постоянно нарастване на населението.

"Марково е на първо място като за период от три години около 900 човека са се регистрирали по настоящ адрес и всъщност още около 200 по постоянен адрес", заяви Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

В селата се проектират и строят нови детски градини, защото преселилите се са предимно млади хора с по две или три деца.

Хората споделят още, че бизнесът на село се съчетава чудесно с традиционните занимания плевене на градината и отглеждане на животни за подпомагане на домашния бюджет.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!